Bilde: Visekronprins Mohammed bin Salman med daværende kronprins Mohammed bin Nayef. Nå er det den unge som står for tur til å bli konge. Det kan by på overraskelser.

Kong Salman av Saudi-Arabia overrasket onsdag ved å forfremme sin 31 år gamle sønn Mohammed bin Salman til kronprins. Kongen degraderte dermed den sittende kronprinsen,  Mohammed bin Nayef, (57), som ikke bare er langt mer erfaren, men tilhører en stor og mektig klan.

Bin Salmans meteoraktige karriere skyver alle andre til side, og nå er det bare et tidsspørsmål før han er det som i navn og gavn er enevoldshersker. Kongedømmet eier Saudi-Arabia og kongen er den udiskutable leder.

Grunnen til at verden hever øyenbrynene når navnet Mohammed bin Salman nevnes, er at han som forsvarsminister har ansvaret for å starte krigen mot Houthi-militsen i Jemen. Den har nå pågått i to år og kostet 10.000 mennesker livet og påført hundretusener store lidelser. Men Bin Salman ser ikke ut til å bry seg. Menneskerettigheter er ikke på hans bunnlinje.

Enda mer alvorlig er hans uttalelser om Iran. Bin Salman har sagt at han vil ta krigen til Iran.

Under hans ledelse – han har vært de facto regent siden 2015 – har Saudi-Arabia forlatt den forsiktige, balanserende rollen det har vært kjent for og i stedet gått over i en aktivistisk modus.

Saudi-Arabia utfordrer Iran og vil være en regional stormakt på linje med Iran. Dermed kommer det også et sekterisk element inn i rivaliseringen, for Iran er shiaenes leder og Saudi-Arabia ser på seg selv som sunnienes beskytter.

Dette er en farlig konstellasjon. Shiaene er en minoritet, men dominerer i Irak og Iran. Rivalisering og maktkamper har alltid eksistert i Midtøsten, men med islamismen har regionen fått en ideologi som virker som en radikaliserende og polariserende motor.

Denne drivkraften er også følbar i Europa og Europa burde spisse ørene hver gang motsetningene skjerpes.

Det gjorde de da fire Golf-land – Saudi-Arabia, Emiratene, Bahrain og Egypt, brøt forbindelsene med Qatar og innførte en blokade av landet. Grunnen var langvarig irritasjon over at Qatar, et lite land med bare 2,2 million innbyggere, hvorav bare 600.000 innfødte, tillater seg å spille en så fremtredende rolle i land langt borte, som Libya. Qatar har enorme inntekter fra salget av gass. De andre landene mener pengene har gått til hodet på kongefamilien og vil gjerne sette dem på plass. Irritasjonen gjelder ikke minst tv-stasjonen Al Jazeera som har en helt annen profil på arabisk enn på engelsk.

Al Jazeera hyllet den arabiske våren. I Saudi-Arabias ører var det det samme som å støtte revolusjoner og omveltninger.

Som eksempel på ekstravagansen betalte Qatar nylig 1 milliard dollar i løsepenger for at shia-militser i Irak skulle løslate 26 medlemmer av kongefamilien, som var holdt som gisler der. Det dryppet også 300 millioner dollar på grupper tilknyttet al-Qaida.

Det er kanskje ikke det moralsk-politiske som provoserer, men det at Qatar tillater seg å spille på et så høyt nivå.

Saudi-Arabia vil gjerne være den førende nasjonen. Egypt var den førende, men har store problemer og er helt avhengig av saudi-penger.

Det betenkelige er at utspillet mot Qatar kom bare noen dager etter at Trump hadde vært på besøk. På toppen av det hele backet Trump opp blokaden med en tweet om at terror-finansiering nå ble stanset. Det var ytterst uklokt av Trump. Rex Tillerson og James Mattis måtte gi ham voksenundervisning og Trump senket profilen.

USA leverte våpen og logistikk til Saudi-Arabias krig i Jemen allerede under Obama og solgte våpen for titalls milliarder dollar. Det er således ikke noe nytt at USA selger våpen, selv om beløpet var astronomisk.

Men hvis Trump ikke passer seg kan USA bli som det heter, taken for a ride. Araberne vil gjerne at USA kjemper deres kriger. USA har ikke råd til å bli garant for en regent som har stormaktsambisjoner.

Noen liker å kalle Bin Salman reformator. Det er langt fra tilfellet. Han er liberal i økonomien, men ikke politisk. Alt snakk om reformer er bare munnsvær. Tvert imot er det en aggressiv autokratisk politikk vi ser konturene av.

Den tyske etterretningstjenesten advarte i 2015 mot Bin Salman og fikk rapp over fingrene av Merkel for det. E-tjenester skulle ikke blande seg i utenrikspolitikk, men kanskje tjenesten hadde en grunn som de syntes var viktig nok til å gå ut offentlig?

Bin Salman og kongen har utmanøvrert andre prinser. Bin Salman er den eneste som ikke er utdannet ved eliteuniversitet i utlandet. Bare her er det store forskjeller.

In sweeping aside Mohammed bin Nayef, the king marginalized a large cadre of older princes, many with foreign educations and decades of government experience that the younger prince lacks. If Mohammed bin Salman does succeed his father, he could rule the kingdom for many decades.

Prince Mohammed’s swift rise and growing influence had already rankled other princes who accused him of undermining Mohammed bin Nayef. But such complaints are likely to remain private in a ruling family that prizes stability above all else.

Bin Nayef ble degradert som kronprins og fjernet som innenriksminister, en mektig stilling. Innenriksminister rår over én million ansatte. Inn kommer en annen ung prins uten erfaring.

King Salman’s decrees on Wednesday removed Mohammed bin Nayef from both the line of succession and his post as interior minister, to which he named Abdulaziz bin Saud bin Nayef, 33, another young prince with little experience relevant to the ministry’s extensive security, law enforcement and intelligence duties.

Avsettelsen av Bin Nayef har også en link til Qatar, for Bin Nayef var på god fot med emiren av Qatar.

The removal of Mohammed bin Nayef, who had warm relations with the emir of Qatar and his father, could make it even harder for the tiny nation to reach an accommodation with its neighbors, analysts said. And some wondered whether the young prince’s assertiveness would further destabilize the region.

Dermed mistet Qatar en viktig alliert. Kronprins Bin Salman derimot har valgt seg en mentor som vil sette Qatar på plass:

Prince Mohammed has looked for mentorship to Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan, the crown prince of Abu Dhabi in the United Arab Emirates. The two men have recently worked in tandem to isolate Qatar, accusing it of supporting terrorism, an accusation their small neighbor denies.

Hvis man legger indikatorene etter hverandre så peker de mot urolige tider. Kronprins Bin Salman er en som vil shake things up. Når man vet at han allerede har rukket å starte en krig, er det foruroligende når han sier om Iran:

Prince Mohammed has taken a hard line on Iran, saying in a television interview last month that dialogue with the Shiite power was impossible because it sought to take control of the Islamic world.

“We are a primary target for the Iranian regime,” he said, accusing Tehran of seeking to take over Islamic holy sites in Saudi Arabia, which is home to Mecca and Medina. “We won’t wait for the battle to be in Saudi Arabia. Instead, we’ll work so that the battle is for them in Iran.”

Donald Trump må vokte seg så han ikke blir tatt til inntekt for denne kronprinsen og hans team.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂