Nytt

Bilde: Exactly! Trump gestikulerer med visekronprins Mohammed bin Salman og svigersønnen Jared Kushner. Lenger til høyre økonomisk rådgiver Gary Cohn, som også er jødisk. Bildet er tatt på Ritz Carlton hotel i Riyadh 20. mai. Foto: Jonathan Ernst/Reuters/Scanpix

Trumps suksess i Saudi-Arabia kom ikke out of the blue. Svigersønnen, jødiske Jared Kushner traff kronprins Mohammed bin Salman allerede før innsettelsen og de to «fant hverandre».

Det er Los Angeles som har den fascinerende historien om de to unge menn som har en unik posisjon og handlingsrom. Det er ikke vanlig i USA at presidentens familie spiller en så fremtredende rolle, men det er noe Saudi-Arabia er vant med og kjenner seg igjen i.

Starting last winter, even before Trump took office, the two trusted family advisors quietly joined forces to mend U.S.-Saudi relations strained by President Obama’s nuclear deal with Iran, which the Saudi rulers opposed, and his moralizing on human rights. which they disdained.

Mohammed bin Salman (31) kalles bare MSB i Saudi-Arabia. Han er spesiell fordi han ikke har tatt utdannelse i utlandet, slik eliten pleier. Faren overtok tronen for to år siden og siden har bin Salman gjort lynkarriere. Han har gått forbi mange andre kandidater og på kort tid blitt forsvarsminister, visekronprins og leder av det statlige oljeselskapet. Saudierne har sans for Trump-dynastiet, blandingen av makt, penger og status og Jared og bin Salman fant hverandre i vissheten om at de representerer fremtiden.

Bin Salman har et prosjekt han kaller the Saudi Vision 2030, om hvordan Saudi-Arabia skal bli en del av den moderne verden.

Soon after Trump’s unexpected election victory, it was Prince Mohammed who sought to initiate talks with Trump Tower. Kushner, who fielded much of the early diplomatic outreach during the transition, was on the receiving end.

Then in January, shortly after the inauguration, Kushner sat at the president’s side when he first spoke by phone with the Saudi king.

Da bin Salman kom på besøk i Det hvite hus i mars, var Kushner med.

In March, the deputy crown prince huddled with Trump in the Oval Office. Kushner joined the meeting and the lunch in the State Dining Room that followed. The king’s son welcomed Defense Secretary James N. Mattis in Riyadh a few weeks later.

Personlige relasjoner betyr alt i den arabiske verden. Obama var ikke i stand til å connect med arabiske ledere, det har selv New York Times erkjent. I Trump finner de en sheikh de drar kjensel på og selvsagt skal familien spille en rolle. Det gir status.

Sikkerhetsteamet til Trump er slik araberne forventer at amerikanere skal være: Sterke og til å stole på.

Prins bin Salman hadde et one-on-one møte med Trump, men først måtte Trump møte kronprins Mohammad Nayaf.

“It was a great day,” Trump declared as he met Prince Mohammed. Kushner seemed to agree; he was seen high-fiving national security advisor H. R. McMaster as the day proceeded.