Bilde: Ali Khamenei i Mashad 18 mars. Foto: Reuters/Scanpix

Den øverste leder, Ali Khamenei, sier det vil være en utilgivelig feil å forhandle med Israel. I stedet bør alle muslimske stater samarbeide om å ødelegge Israel.

Uttalelsen kan vanskelig tolkes som annet enn et svar til kronprins Mohammed bin Salman av Saudi-Arabia som i et intervju med The Atlantic sier at jødene har rett til å leve i fred på sine fedres jord.

Denne formuleringen av rett til jorden er helligbrøde for islamister/salafister og har vært det også for wahaabister, som i Saudi-Arabia. Men prins Salman er i ferd med å ryste Saudi-Arabia og Midtøsten.

Iran og Saudi-Arabia utkjemper ikke bare en varm krig i Jemen. De utkjemper også en ideologisk kamp og denne er den viktigste. Det er en kamp om islams sjel.

“Movement toward negotiation with the cheating, lying and oppressive regime (of Israel) is a big, unforgivable mistake that will push back the victory of the people of Palestine,” Khamenei said in a statement posted on his official website.

The statement, which did not explicitly name Saudi Arabia, said it was the duty of all Muslims to support Palestinian resistance movements and it pledged continued Iranian backing for the Palestinian Islamist group Hamas.

Khameneis statement var et svar til Hamas-leder Ismail Haniyeh som klaget over at arabiske ledere støtter USA.

In his statement, Khamenei called on the people of Muslim countries to defeat Israel.

“With an intense and planned struggle they should force the enemy to retreat toward the point of demise,” he said.

Hvis Saudi-Arabia og Iran inntar motsatte posisjoner i synet på Israel kan det skape en interessant dynamikk.

Kronprins Salman har strukket ut en hånd til Israel. Air India får fly over Saudi-Arabia til Israel. Salman møtte jødiske ledere i New York. Denne uken er han i Hollywood.

I november avslørte en israelsk statsråd at de har et kontakter med Saudi-Arabia.

Dette er del av et samarbeid med flere sunni-stater. Israelske fly og droner krysser grensen til Egypt og bekjemper jihadistene i Sinai.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂