I et intervju med The Atlantic kommer kronprinsen av Saudi-Arabia, Mohammed bin Salman, med noen oppsiktsvekkende uttalelser: Det er ikke lenger noen plikt å spre islam med vold. Jihad er avlyst, sier mannen som er de facto hersker av kongedømmet.

«God only asked us to spread the word. And this mission is accomplished. Today, every human has the right to choose their belief. In every country, it is possible to buy religious books. The message is being delivered. We have no duty anymore to fight to spread Islam. But in the triangle of evil, they want to manipulate Muslims, to tell them their duty as Muslims—their dignity as Muslims —requires the establishment of a Muslim empire.»

Dette er sensasjonelle uttalelser. Saudi-Arabia er grunnlagt på waahabismen, en voldelig utgave av islam som oppsto i andre halvdel av 1700-tallet. En fornektelse av den voldelige siden ved islam vil være en utfordring av ulema – de skriftlærde innen islam. Det er ingen kirker i Saudi-Arabia og det er forbudt å innføre Bibler.

Dette har vært linjen frem til nå. Bare det å ytre seg slik kronprinsen gjør, er et radikalt brudd med det som har vært linjen.

Salman har nylig vært i USA og han møtte jødiske ledere i New York.

Samtidig åpnet Air India en rute fra Mumbai til Tel Aviv som fikk fly over saudi-arabisk territorium.

Det var Jeffrey Goldberg som møte prinsen i den saudi-arabiske ambassaden i Washington.

Goldberg slår fast at ingen arabisk leder tidligere har sagt at jødene har rett til sin egen stat:

He told me he recognizes the right of the Jewish people to have a nation-state of their own next to a Palestinian state; no Arab leader has ever acknowledged such a right.

Islamistene har beveget palestinerne mot en mer avvisende holdning til Israel. Israel-hat og jødehat er en del av salafismen. Det er derfor nesten ikke til å tro at prins Salman kan si at jødene har rett til sitt eget land, samtidig som Hamas vil storme grensen.

“I believe that each people, anywhere, has a right to live in their peaceful nation. I believe the Palestinians and the Israelis have the right to have their own land.” According to the former U.S. peace negotiator Dennis Ross, moderate Arab leaders have spoken of the reality of Israel’s existence, but acknowledgement of any sort of “right” to Jewish ancestral land has been a red line no leader has crossed until now. (My meeting with Prince Mohammed took place before the recent fatal violence on the Gaza-Israel border, but I do not believe that the crown prince would have moderated his views in light of these events. The Saudis, like many Arab leaders, have tired of the Palestinians.)

Flere arabiske ledere har tatt utgangspunkt i Israel som et faktum, uten å anerkjenne dets rett til å eksistere. Det er to forskjellige ting. Priins Salman er den første som sier at jødene har rett til forfedrenes land. Det kolliderer med det som har vært trenden blant islamister som har gått i motsatt retning. Selv det palestinske selvstyret har benektet jødenes historiske røtter i Jerusalem.

The Atlantic

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.