Nytt

Bildet: Hvis Trump vil bruke eksempler trenger han ikke se langt. Ahmad Khan Rahimi ble 15 mai fremstilt for retten i Elizabeth, New Jersey, tiltalt for å ha plantet bomber i New Jersey og New York. Kanskje han kan minne islamske ledere på hva de risikerer hvis de ikke går aktivt inn i arbeidet mot radikalisering. Foto: Mike Segar/Reuters/Scanpix

 

Midt oppe i oppstyret hjemme, reiser Trump på sitt første utenlandsbesøk, og han har valgt seg tre religiøse hovedseter: Riyadh, Jerusalem og Roma.

I Saudi-Arabia vil han holde en tale til ledere for 50 islamske land og han vil oppfordre dem til å arbeide for en fredelig islam, sier nasjonal sikkerhetsrådgiver H.R. McMaster i en forhåndsbrief.

“He will meet and have lunch with leaders of more than 50 Muslim countries, where he will deliver an inspiring, direct speech on the need to confront radical ideology and the president’s hopes for a peaceful vision of Islam,” McMaster said.

Det er meget ambisiøst. Ikke siden George W. Bush foreslo at arabiske ledere måtte velge demokratiske løsninger hvis de ville unngå å produsere flere terrorister, har en amerikansk president våget å gå inn på islams enemerker.

Kanskje det har noe å gjøre med at Trump selv er troende, noe de liberale mediene ikke forstår eller aksepterer. Derfor er de heller ikke i stand til å forstå muslimske ledere. De kan bare vise toleranse, slik Obama gjorde. Obama innstilte seg på islam, og forsvarte fasaden. Han unngikk konfliktene og de fikk derfor utspille seg uten amerikansk ledelse og kontroll.

In Saudi Arabia, after a day of talks with King Salman and his crown prince, Trump will attend a gathering of dozens of leaders from across the Muslim world.

“The speech is intended to unite the broader Muslim world against common enemies of all civilization and to demonstrate America’s commitment to our Muslim partners,” McMaster said, adding that Trump will help open a center to de-radicalize extremists.

Obama holdt sin Kairo-tale i juni 2009 og inviterte til samarbeid med islamistene. Da den arabiske våren kom, trodde Obama han var blitt bønnhørt av historien. Men våren ble til vinter.

Radikal islam herjer verre en noen gang. Det skal bli spennende å se hvor langt Trump tør gå. Sunni-statene hater ustabilitet og de frykter Iran. Hvis Trump kan levere ledelse og løfter om å holde Iran stangen, kan det være de er villig til store innrømmelser.

After Saudi Arabia, Trump’s voyage will take him to Jerusalem, where he will meet Prime Minister Benjamin Netanyahu and visit the Vad Yashem memorial to the Holocaust. The next day he will pray at the Western Wall, one of Judaism’s holiest sites.

On the same day, he will meet Palestinian Authority President Mahmoud Abbas in Bethlehem on the West Bank “where he will convey his administration’s eagerness to facilitate an agreement that ends” the Israel-Palestinian conflict.

After Jerusalem, Trump will head to the Vatican for an audience with Pope Francis. The US leader will celebrate the contributions of Catholics to America and the world, discuss diplomatic issues with the pontiff and tour St Peter’s Basilica.

After the Vatican, the trip takes a secular turn with a visit to Belgium to meet European Union officials and attend the NATO summit on May 24-25. He then heads to Italy and the island of Sicily for the G7 summit on May 26 and 27.

 

Trump to give ‘inspiring’ speech on Islam in Saudi Arabia