Saudi-Arabias utenriksminister Saud al-Faisal beklaget sterkt at palestinerne er splittet i to. Hvis de var samlet ville ikke det som skjer i Gaza ha funnet sted, sa al-Faisal. Det er det samme som å klandre Hamas. Generalsekretæren for Den arabiske liga, Amr Moussa, uttalte seg i samme retning.

Egypt og Saudi-Arabia signaliserer at de ikke vil spille på Hamas premisser: Hamas ønsker å tvinge Egypt til å åpen grensen ved Rafah slik at Hamas får kontroll over grensen. De bruer den humanitære situasjonen for alt det er verdt. Hvis Hamas først får en fot i døren, blir de vanskelig å avvise. Da vil de tiltvinge seg en plass ved bordet. Det ønsker hverken Saudi-Arabia eller Egypt å gi dem.

Grunnen er at Hamas, Hizbollah og Iran spiller sitt eget spill og utløser krig når det passer dem, som de gjorde med kidnappingen av israelske soldater sommeren 2007. Når Israel slår tilbake går de over hodene på statslederne, som må tenke konsekvenser, og appellerer til massene om å trosse sine regjeringer. Derfor ser Egypt og Saudi-Arabia med en viss tilfredsstillelse på at Hamas vingestekkes.

«This terrible massacre would not have happened if the Palestinian people were united behind one leadership speaking in one voice,» he said at the league meeting’s opening.

«We are telling our Palestinian brothers that your Arab nation cannot extend a real helping hand if you don’t extend your own hands to each other with love,» he said.

..
«The weakness of the Arab position and the divisions within the Palestinians ranks have all led to this disregard of the Arabs (internationally),» he said.

At the top the meeting’s agenda is an Egyptian proposal for a cease-fire between Israel and Hamas.

The ministers meet amid increasing animosity in the Arab world toward Egypt over its refusal during the past year to open the Rafah crossing, which has helped complete an Israeli blockade of the territory.

Before the meeting, an Egyptian foreign ministry spokesman told the Jerusalem Post that his country was hoping for a concrete plan of action for an «immediate cessation of all military activities.»

«The focus is how to stop this killing machine,» spokesman Hossam Zaki said, referring to the Israeli operation. «We are looking for an Arab position that would be supported by the international community later on.»

Zaki said renewing a truce between Israel and Hamas «will need the involvement of everybody,» and will take a great effort.

Massacre result of Fatah-Hamas row’

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂