Nytt

En av verdens rikeste menn, prins al-Waleed bin Talal (bildet), ble lørdag arrestert. Han var den mest fremstående blant ti prinser og et tyvtall sittende og tidligere statsråder som ble arrestert for korrupsjon.

Det vekker oppsikt når en så kjent person arresteres. Normalt er personer så høyt på strå beskyttet. Det kan være kronprins Mohammed bin Salman ønsker å sende et tydelig signal: Nå er det en ny boss i Riyadh og han krever full underkastelse.

Saudi-Arabia har vært styrt som et klansamfunn, der monarken har fordelt goder og patronage. Men flere signaler tyder på at bin Salman innevarsler en mer personlig stil der all makt samles i hans hånd. Enten det er økonomisk utvikling, kvinners rettigheter eller salg av Aramaco-aksjer: Ingen skal være i tvil om hvem som bestemmer.

Ved å pågripe en av verdens rikeste sender bin Salman et signal: Ingen er beskyttet.

President Xi Jinping har brukt antikorrupsjonskampanjer på samme måte: Det gjør seg godt internasjonalt og vitner om handlekraft. Men det er ikke sikkert det først og fremst handler om bekjempelse av korrupsjon, men mer om hevn mot de som motsatte seg konsentrasjonen av makt i en hånd.

Blant de arresterte er sjefen for Nasjonalgarden og økonomiministeren. Særlig den siste er viktig for realiseringen av Visjon 2030, planen om å modernisere økonomien.

Two other prominent Saudi government officials were also detained, the people familiar with the matter said: Adel Fakieh, the economy minister, and Prince Miteb bin Abdullah, the head of the National Guard, one of three main branches of Saudi Arabia’s security forces. Both face charges of corruption.

Arrestasjonene skjedde på ordre av en ny antikorrupsjonsenhet som ble opprettet på kong Salmans ordre lørdag. Den ledes av – gjett! – kronprins bin Salman og har autoritet til å pågripe og konfiskere uansett hvem det måtte være.

Dette er ikke første gang bin Salman bruker arrestasjoner som politisk middel:

In September, the government arrested dozens of clerics and other public figures, some of whom had opposed Prince Mohammed’s moves toward liberalization. The government also warned Saudis that it wouldn’t tolerate criticism of its hard-line stance toward neighboring Qatar, with which it severed ties in June.

Omverdenen klynger seg til et håp om at bin Salman er en reformator. Det er han nok, men på en helt annen måte enn Vesten håper. Bin Salman går i retning av Erdogan, Putin, Xi Jinping: Autokrater som vil samle all makt i sin hånd. De tåler ikke kritikk, hverken innad eller utad.

Deres personlige forfengelighet er en viktig faktor, hvilket kan bety uforutsigbarhet.

Bin Salman har startet en varm krig og en kald: Jemen og Qatar.

Han har bare såvidt begynt. Han blir en saudisk turbokonge, og ønsker å vise handlekraft. Det er tegnet på makt.

https://www.wsj.com/articles/saudi-princes-former-ministers-arrested-in-apparent-power-consolidation-1509837798