Iranere stormet den saudi-arabiske ambassaden i Teheran søndag morgen, klatret opp på taket og kastet ut papirer funnet innenfor. Etter en time grep politiet inn.

Akkurat som da den norske og danske ambassaden i Damaskus ble stormet under karikaturkrisen, vet Saudi-Arabia at dette ikke ville skjedd uten myndighetenes stilltiende godkjennelse.

Spenningen mellom de to stormaktene er skrudd opp.

Den tok et stort sprang da Saudi-Arabia lørdag henrettet 47 personer dømt for terrorisme, herunder den shia-islamske sheik Nimr al-Nimr. Dette har utløst voldsomme reaksjoner blant shiaer over hele verden.

shia.srinagar.protest.saudi.killing

Shiaer så langt vekk som Srinagar, hovedstaden i indiske Kashmir, protesterer mot henrettelsen av Nimr al-Nimr. De hadde nepppe fått lov å protestere på den pakistanske siden av grensen. Shiaer behandles dårlig i det sunni-islamske Pakistan, mens de har demonstrasjonsfrihet i det hinduistiske India.

Irans øverste leder Ali Khameni uttalte at Saudi-Arabia kommer til å måte guddommelig hevn. Revolusjonsgarden kunngjorde at henrettelsen kommer til å koste kongehuset Saud herredømmet. Det kan oppfattes som en trussel.

Iran ligger allerede i krig med Saudi-Arabia både i Syria, i Bahrain og ikke minst: i Jemen, der Saudi-Arabia er den krigførende part mot houthi-militsen, som støttes av Iran.

Avstanden mellom Saudi-Arabia og Iran er ikke stor. Blandingen av religion og politikk er det som har satt Irak og Syria i brann, og ført til omveltninger i Egypt. Nå ligger det an til en direkte konfrontasjon mellom Iran og Saudi-Arabia som begge ser seg som beskyttere av hver sin retning i islam.

Det er til å få frysninger av.

Sheikh-Nimr-Baqir-al-Nimr

At sheikh Nimr Baqir al-Nimr var en bydende person er lett å se. En slik holdning på vegne av en konkurrerende trosretning var noe saudierne ikke kunne godta. De valgte å gjøre ham et hode kortere.Shiaer ser det som en bevisst provokasjon, hvilket det også var.

Myndighetene har forberedt offentligheten på henrettelsene. TV-kanalen al-Arabiya har sendt dokumentarer om kampen Saudi-Arabia fører mot terrorisme.

Saudi-Arabia legger vekt på at de fører krig mot alle terrorister, enten det er al-Qaida eller shiaer. Dermed minner de om Tyrkias Erdogan som også sier at han ikke gjør forskjell på terrorister, enten det er kurdiske PKK eller IS.

Dette er meget sekteriske standpunkt. Saudi-Arabia visste godt at henrettelsen var Nimr al-Nimr ville bli oppfattet som en provokasjon. Han var for øvrig ikke dømt for terror, men opprør og vold mot politiet under en demonstrasjon.

Saudi-arabiske myndigheter hisser også opp deres egne sjåvinister som hyller henrettelsen, deriblant journalister.

 

On Saturday, some Saudis, including journalists at a government news conference, thanked officials for carrying out the death sentences. The top cleric, Grand Mufti Sheikh Abdulaziz Al Sheikh, called them a “mercy to the prisoners” because the executions would save them from committing more evil acts.

But some Western analysts said that executing Sheikh Nimr along with Qaeda militants conflated his outspoken activism with a grave national threat.

“This is indicative of the hard-line tilt the regime has taken,” said Frederic Wehrey, an analyst at the Carnegie Endowment for International Peace who has traveled in Shiite parts of Saudi Arabia.

Oppflammende

Sheikh Nimr al-Nimr ble født i en fattig by i nordøst, Awamiyah, kjent for sin opposisjon til sunni-regimet. Han tok sin religiøse utdannelse i Syria og Irak. Da han vendte tilbake ble han en karismatisk leder for shiaene i kongedømmet som ser seg som leder av sunni-islam. Med Teheran som leder av shia-millenarisme er dette en voldsom motsetning.

Den arabiske våren var en boost til shiaene i Saudi og al-Nimr nølte ikke med å bli deres talsmann og det på en provoserende måte. Alle kjenner undertrykkelsen i Saudi, og hadde ikke mot at innenriksminister Nayaf vandret heden, men al-Nimr våget å si offentlig at hans kropp nå ble fortært av ormer. Det er å kaste ned hansken.

nayef-bin-abdul-aziz

During a sermon in 2012, Sheikh Nimr mocked Prince Nayef bin Abdulaziz (photo), who had been the Saudi interior minister and had recently died.

“He will be eaten by worms and suffer the torments of hell in the grave,” Sheikh Nimr said. “The man who made us live in fear and terror; shouldn’t we rejoice at his death?”

Prince Nayef’s son, Mohammed bin Nayef, is now the crown prince and runs the Interior Ministry, which carries out death sentences.

The Saudi authorities arrested Sheikh Nimr in July 2012, while the kingdom was leading a regional push to end the pro-democratic activism of the Arab Spring. This included sending tanks to prop up the Sunni monarchy in Bahrain, which faced protests led by the country’s Shiite majority.

Shiites also protested in Saudi Arabia’s oil-rich Eastern Province, where many Shiites live and complain of discrimination.

Når sønnen overtar som innenriksminister ligger den som fornærmet faren tynt av. Sheik al-Nimr ble dømt til døden i oktober 2014, og det er uten due process of law, dvs uten sikre rettsgarantier. Dermed virket dødsdommen som en hevnakt.

But human rights groups have criticized the Saudi justice system for not following due process by denying the accused access to legal counsel during interrogation and indicting suspects on vague charges like adopting extremist ideology or undermining the stability of the state.

Saudi sier de bare henretter folk ut fra sharia, landets lov. Men statistikken viser at det har skjedd en hardening av politikken. Siste gang det var en massehenrettelse var i 1980, da ble 63 henrettet. Det var etter at ikhwan-brødre hadde stormet Den store moskeen i Mekka. Det var et religiøst opprør. Kongen klarte ikke kue det, men måtte be franske spesialsoldater om hjelp. De måtte sette de underjordiske kjellerne under vann og bruke gass for å få bukt med opprørerne.

At man må gå tilbake til denne hendelsen for å finne en parallell sier noe om hvor betydningsfull henrettelsen av al-Qaida folk og sheik al-Nimr var. Regimet ønsker å sende et budskap. Men det er et budskap i tross, mot Teheran.

“This means that Saudi Arabia will not hesitate to punish all terrorists,” said Anwar Eshki, a retired major general in the Saudi Army who is the chairman of a research center in Jidda.

When asked about Sheikh Nimr, General Eshki replied, “In Saudi Arabia, there is no difference between the criminals.”

Saudi allies like Bahrain and the United Arab Emirates defended the kingdom.

In executing Sheikh Nimr, Saudi Arabia had sent a “message of determination” to Iran, an Emirati political scientist, Abdulkhaliq Abdulla, wrote on Twitter, adding that the kingdom was better prepared to confront Iran “than at any other time.”

Saudi-Arabias politikk har tatt en merkbar dreining mot konfrontasjon etter at kong Salman overtok. Det bekymrer mange. I dette tilfelle har de gitt shiaer en martyr, på et tidspunkt da krigen i Syria og Irak er blitt sekterisk.

“To lump this guy with terrorists is a stretch,” Mr. Wehrey said. “To my knowledge, he never called for armed insurrection.”

http://www.nytimes.com/2016/01/03/world/middleeast/saudi-arabia-executes-47-sheikh-nimr-shiite-cleric.html?_r=0