Nytt

Mike Pompeo omtalte angrepet som en krigshandling. Da skulle man forvente et svar, men Trump ser etter et diplomatisk svar og vil bruke FN. Administrasjonen sier at Houthienes ansvarserklæring om at de brukte 10 droner, motsies av fakta: Det ble sendt 17 missiler mot oljeanleggene. Det i seg selv sier noe om at mulige gjerningsmenn er meget få. Foto: Fayez Nureldine/AFP/Scanpix

Trump har endret kurs og sier nå at hans administrasjon vil bruke FN til å bygge en koalisjon mot Iran. Militær gjengjeldelse har rykket i bakgrunnen. Det er nye toner.

Trump har ikke hatt mye til overs for FN tidligere.

“We’re working to build out a coalition to develop a plan to deter them, this is what needs to happen,” Mr. Pompeo said aboard a flight to Saudi Arabia.

Trump-administrasjonen sender nye signaler og det blir lagt merke til.

“This president, he didn’t want to go to war with anybody, OK? That’s not his inclination,” said Sen. James Risch (R., Idaho), the Foreign Relations Committee chairman. “He will do everything he can to avoid a kinetic engagement with another country.”

Trump ga onsdag finansminister Steve Mnuchin beskjed om å skjerpe sanksjonene mot Iran, men det er noe annet enn at USA var «locked and ready» – klare til å skyte.

Trump irrettesatte en av sine nærmeste støttespillere, senator Lindsey Graham, som sa Iran måtte bli påført smerte for ikke å gjøre det samme igjen.

Mr. Trump’s aversion to a more bellicose response—he publicly rebuked Sen. Lindsey Graham (R., S.C.) after he advocated for a military response against Iran—aligns with his “America First” approach to foreign policy and his distaste for military adventurism in the Middle East.

Mr. Graham suggested on Tuesday that the U.S. should respond by bombing an Iranian oil refinery. He has counseled Mr. Trump that the attacks on Aramco were meant to test his resolve. On Wednesday, he said that a military response should be strong enough to “restore deterrence.”

“It’s gotta be painful enough that they won’t do it again,” Mr. Graham said.

Trump er på fundraising til valgkampen i California.

“We have many options that we’re considering,” Mr. Trump said to reporters before heading to a campaign fundraiser in San Diego. “There are many options.”

Dette er nye toner. Alle trodde et angrep var nær forestående. Nå sies det at USA kanskje kommer til å ta en tilbaketrukket rolle og la Saudi-Arabia gå på vingene mot Iran.

If a strike against Iranian interests happens, it is more likely to be measured and come from Saudi Arabia, with U.S. backing, than from the U.S. itself, according to interviews with administration officials and others who have been briefed on White House thinking.

Hensynet til verdensøkonomien veier nok tungt for Trump. De gode økonomien er hans sterkeste kort i valgkampen. Han har allerede tatt en belastning ved handelskrigen mot Kina. Han kan ikke risikere et destabilisert Midtøsten.

Men noe må USA foreta seg.

FNs Hovedforsamling åpner i neste uke. Trump hadde åpnet for at han og president Rouhani kunne møtes. Det blir neppe aktuelt nå. USA ser heller for seg at FN kan bli et kort de kan bruke mot Iran. Også generalsekretær Guterrez var dypt bekymret over angrepet.

Trump snur på en femøring:

As a presidential candidate, Mr. Trump spoke of the “utter weakness and incompetence of the United Nations” in a speech to the American Israel Public Affairs Committee. “The United Nations is not a friend of democracy, it’s not a friend to freedom, it’s not a friend even to the United States of America,” he charged.

But on Wednesday, Mr. Trump cited the “tremendous potential” of the U.N.: “I’ve always felt the United Nations is very important.”

 

Trump Steers Clear of War Footing Toward Iran
President pushes for U.N. coalition to exert pressure, steps up sanctions on Tehran in wake of attack on Saudi oil facilities

 

 

«Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Kjøp T-skjorten «kronisk norsk» fra Document her


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.