Jemen betyr krig og elendighet. Biden sa torsdag at det må bli slutt på krigen. Det spørs om det er så lett. Her samles Houthi-soldater for å protestere mot fredsavtalen mellom Israel og Emiratene 22. august 2020. Foto: Hani Mohammed/AP/NTB

USA stryker Houthi-militsen fra listen over terrororganisasjoner og stanser støtten til Saudi-Arabias krigføring i Jemen. Men det er ikke nok for Iran, som kaller det et første skritt på vei mot en reetablering av forbindelse, men lar USA forstå at mye gjenstår.

USAs avgjørelse om å stanse militærstøtten til den saudi-ledede militæroperasjonen i Jemen, vil ikke løse krigen, fastslår Irans utenriksdepartement.

– Det å stanse støtten og ikke selge våpen til Saudi-Arabias koalisjon, kan være et steg mot å rette opp i tidligere feil, sier talsperson Saeed Khatibzadeh i det iranske utenriksdepartementet i en uttalelse.

Han legger til at Iran støtter internasjonale forsøk på å støtte Jemen, men varsler at USAs avgjørelse alene ikke vil løse Jemens problemer.

Over 4 millioner mennesker er drevet på flukt siden konflikten brøt ut i 2015, og minst 112.000 er drept. Krigen har utløst det FN beskriver som den verste humanitære krisen i vår tid. (NTB)

USA satte Houthi-militsen på terrorlisten rett før Trump-administrasjonen gikk av, noe de humanitære  NGO-ene protesterte mot, selv om det var unntak for deres innsats. De humanitære hilser likevel opphevelsen av svartelistingen velkommen.

“This is a sigh of relief and a victory for the Yemeni people, and a strong message from the U.S. that they are putting the interests of Yemenis first,” said Mohamed Abdi, country director for the Norwegian Refugee Council, and urged the Biden administration to push for an immediate nationwide ceasefire.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂