Saudi-Arabia og andre Gulf-stater har reagert skarpt på mandagens uttalelser av den libanesiske informasjonsministeren om at houthiene i Jemen bare forsvarer seg mot utenlandsk aggresjon. Saudi-Arabia og Emiratene er aktive i krigen mot (de iransk-støttede) i Jemen, og flere av landene har protestert kraftig mot det de oppfatter som iransk-vennlige uttalelser. Det kan bli en varm vinter i Midtøsten.

Krigen i Jemen er ille, og situasjonen i Libanon er likeledes verre enn på mange tiår. Det kan derfor synes merkelig at Saudi-Arabia og de andre sunni-islamske kongedømmene i Gulfen reagerer så skarpt på uttalelsene til en (kristen) informasjonsminister. Men, som så ofte i denne delen av verden, er ting langt mer kompliserte enn hva de ser ut til å være i en kort nyhetsmelding.

Kløftene

Det hele handler om rivaliseringen innen islam, om hvem som har overtaket av sjiaene og sunniene, eller for å si det veldig enkelt: hvem som har den riktigste tro av Saudi-Arabia (sunni) og Iran (sjia).

Mandag ble den tidligere så populære (og kristne) programlederen for den arabiske versjonen av Vil du bli millionær, George Kordahi (71), intervjuet av Al-Jazeera. Ikke i kapasitet av sin tidligere jobb, men som informasjonsminister i den Hizbollah-støttede regjeringen i Libanon.

George Kordahis offisielle portrett på hjemmesiden til det libanesiske informasjonsministeriet.

Her er det viktig å merke seg at Al-Jazeera er en kanal som sponses av Qatar, og som tradisjonelt har stått Det muslimske brorskapet nær. Brorskapet er ikke lenger godtatt av Saudi-Arabia, men sponses av Qatar, som også er vert for dets åndelige leder, Yusuf al-Qaradawi. Dermed bringes enda et forstyrrende element inn i ligningen, nemlig striden om hvem som forvalter den sanne vei innen sunni-islam. Som lesere av Document vil være kjent med, er det ingen enkel strid. Qatar ble frosset ut av Gulflandenes samarbeidsråd (GCC) i 2017, blant annet fordi Saudi-Arabia mente å ha funnet bevis for at Qatar støtter houthi-militsen i Jemen, som Saudi-Arabia fører krig mot, og at de dermed heller ikke var å stole på i forhold til sjia-presteskapet over sundet, i Teheran, fordi de jo støtter den sjia-islamske militsen i Jemen. Khaled Abu Toameh har skrevet mer om disse og enda flere farlige forviklinger her: The Dangerous New Iran-Qatar-Turkey-Hamas Alliance

Ordkrig(-ene)

Så tilbake til ordkrigen som ble utløst av den libanesiske informasjonsministeren.

Saudi Arabia and the UAE have summoned Lebanon’s ambassadors to protest against Information Minister George Kordahi’s criticism of the Riyadh-led military coalition fighting rebels in Yemen.

Kordahi said during an interview aired on Monday that the Iran-backed Houthi rebels are “defending themselves … against an external aggression”, adding that “homes, villages, funerals and weddings were being bombed” by the coalition.

Han la til at han fant krigen meningsløs, og at det var på tide at den tok slutt. Det er synspunkter jeg tror de fleste, også arabiske muslimer av alle avskygninger, kunne si seg enig i. Så tidlig som i 2015 skrev Hans Rustad artikkelen Jemen et nytt Syria? Nå kan spørsmålstegnet strykes. Her er hva NTB skrev for vel en uke siden:

  • Iran støtter houthienes opprør, men FN-granskere har tidligere konkludert med at det ikke foreligger beviser for store våpenleveranser fra Iran
  • Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED) anslår at over 112.000 mennesker er drept i krigen
  • Over tre millioner mennesker er drevet på flukt siden konflikten brøt ut
  • Krigen har utløst det FN beskriver som den verste humanitære krisen i vår tid
  • 20 millioner går til sengs hver kveld uten å vite når de får sitt neste måltid, 14 millioner av dem trenger umiddelbar humanitær hjelp.

Det er mot denne bakgrunnen vi må se (men ikke røre) de ulmekrigene som nå har fått ny næring. Jemen ligger som Syria i ruiner. Irak halter videre som et dypt splittet land, dratt mellom sjia- og sunni-maktene på hver side. Iran har et regime som ingen elsker, selv om det nok er i stand til å bygge atomvåpen, og som kanskje av den grunn ofte opplever tilbakeslag på flere vis.

Hackerangrep mot Irans bensinstasjoner og finansvesen

Libanon er langt på vei også en ruin. Folk får ikke en gang ladet mobiltelefonene sine på grunn av manglende strøm, på grunn av korrupsjon, på grunn av eksplosjonen som la Beirut havn i ruiner, på grunn av palestinerne i Libanon, på grunn av krigen i Syria – som Hizbollah støtter, men som nok halvparten av landets befolkning ikke støtter – og på grunn av at befolkningen der aldri kommer ut av slagskyggen mellom sjia- og sunni-islam. Jeg kunne ha føyd til et dusin andre på grunn av, men det får være måte på hvor langt tilbake i historien vi skal måtte gå hver gang Libanon kommer opp i nyhetsbildet.

Penger

Selvfølgelig kan det ikke kriges uten penger, og selv om folk flest, vanlige folk, i disse landene er så fattige at de knapt har til mat, er det ingen mangel på penger hos dem som styrer. Hizbollah styrer ikke Libanon direkte, men det er de facto dem som deler ut kortene. Penger får de fra Iran, som også sliter litt med finansene om dagen. Det er ikke billig å holde regimet i Syria ved makten når de også er under sanksjoner. Men både Iran og Hizbollah har andre kanskje ikke fullt så legitime inntektskilder (les: Hizbollah bak amfetamin-smugling fra Libanon til Saudi-Arabia), så de har sine egne veldedighetsorganisasjoner, som blant annet Al-Qard al-Hasan Association (AQAH). Navnet betyr bokstavelig talt Det gode lån, og tro mot navnet har den gitt rentefrie lån på opptil 5000 dollar til trengende i Libanon. Det siste året har denne mikrofinansinstitusjonen naturlig nok opplevd en eksplosiv økning i etterspørselen, og den er nå Libanons største på mikrolån.

Men akk, som en takk for sist bestemte Saudi-Arabia onsdag at denne «banken» var en del av Hizbollahs terrororganisasjon, og alle dens aktiva i Saudi-Arabia (penger kjenner ingen grenser) ble frosset. Dette er riktignok fire år etter at det amerikanske finansdepartementet sa og gjorde det samme, men likefullt et kraftig signal om at det hardner til.

“[AQAH] is linked to activities supporting Hezbollah’s terrorist organization, as it works to manage Hezbollah’s finances and its funding, including supporting its military purposes,” the statement said. (Al-Arabiya)

Som et aldri så lite plaster på såret for sin egen ikke helt likebehandlede sjia-minoritet (2–4 millioner av en befolkning på vel 23 millioner, der de fleste bor i den østlige provinsen Qatif), løslot Saudi-Arabia i går den unge sjia-muslimen Ali al-Nimr, nevøen til den viktigste sjia-imamen i Saudi-Arabia, Nimr al-Nimr (‘nimr’ betyr tiger), som ble henrettet ved nyttår i 2016. Den unge Nimr hadde sittet fengslet siden 2012, da han var bare 17 år. Han ble dømt til korsfestelse i 2015, men onsdag slapp han altså fri.

Document har tidligere beskrevet Saudi-Arabia som et sandslott med svikt i fundamentet, men akkurat den beskrivelsen kan like godt benyttes for hele regionen.

Nå gjelder det bare at Norge holder seg vekke fra leken i den sandkassen, selv om vi nok bare må belage oss på at flere av kombattantene nok vil søke mot våre egne sandstrender.

Saudi Arabia, UAE summon Lebanon envoys over Yemen war criticism (Al-Jazeera)

Saudi Arabia designates Lebanon’s Al-Qard al-Hassan terrorist entity, freezes assets (Al-Arabiya)

Saudis release nephew of Shiite cleric after nearly a decade (The Times of Israel)

Les også:

Et Libanon i ruiner skal ha nyvalg i mars

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.