Bildet: Sheikh Hamad bin Khalifa bin Hamad bin Abdullah bin Jassim bin Mohammed Al Thani’ var emir av Qatar fra 1995-2013. Her med sin andre kone,  Mozah bint Nasser Al Missned. Han har overlatt styringen til en av sine mange sønner, elleve i alt. I tillegg kommer tretten døtre. Barna har han fått med tre koner.

Saudi-Arabia, Egypt, Emiratene og Bahreins plutselige brudd med og blokade av Qatar syntes uforståelig. Det samme gjorde Donald Trumps tweet om at dette viste at Riyadh-besøket betalte seg.

CNN melder at russerne ligger bak. De hacket det statlige nyhetsbyrået og la ord i munnen på emiren som de visste ville provosere saudierne. FBI skal være på plass i Qatar for å bistå. Men CNN har ingen bevis:

t’s not yet clear whether the US has tracked the hackers in the Qatar incident to Russian criminal organizations or to the Russian security services blamed for the US election hacks.

For n’te gang spiller CNN og Becky Andersen russer-kortet uten å kunne følge opp. Man kan snu på det og si at det er CNN som forsøker å skape en krise.

Særlig når Financial Times tirsdag hadde en avslørende artikkel om hvorfor de fire Golf-landene ble rasende på Qatar. Det har ingenting med russerne å gjøre, men noe Qatars kongelige familie selv gjorde for å få løslatt 26 medlemmer av den kongelige familie.

De ble kidnappet mens de lekte seg med falker i det sørlige Irak i desember 2015. De som kidnapper 26 kongelige fra Qatar vet hva de gjør. Qatar sparer seg ingen anstrengelser for å finne ut hva, hvor og hvem: Det viste seg å være en shia-milits støttet av Iran, Kata’eb Hizbollah, som navnet antyder affiliert med Hizbollah i Libanon, som kjemper for Bashar al-Assad i Syria.

Det er en fascinerende story FT ruller opp.

This particular saga began when an Iranian-backed Iraqi Shia militia, known as Kata’eb Hizbollah, kidnapped the Qataris in December 2015. Three Iraqi militia leaders say the hostages were held in Iran.

At Qatar ville gjøre alt for å få frigitt sine er forståelig, men måten det skjedde på provoserte nabostatene: Qatar betalte seg ut og det så rikelig at det skapte bølger: Iran fikkk 700 millioner dollar og jihad-grupper, både irakiske shia-grupper – de som tok gislene – og sunni-jihadister i Syria forbundet med al-Qaida, fikk til sammen 300 millioner dollar. Qatar greide altså å erte på seg både Irans motstandere og al-Qaidas.

Denne ekstravagansen ligger bak helgens brudd med Qatar. Nabostatene synes Qatar ypper seg og forsøker å spille en rolle det ikke har dekning for.

Midtøsten og særlig Syria-krigen er et lappeteppe av konflikter, med mange aktører, med mye penger og uten moralske hensyn.

Motivet for kidnappingen var å ha et pressmiddel mot jihadistene som hadde tatt shia-krigere til fange i Syria. Dette var sunni-jihadistene Tahrir al-Sham.

Tahrir al-Sham, in previous iterations, was an al-Qaeda branch. It claims it has broken the connection, but the international community still views it as an affiliate.

I mørket er alle katter grå, heter det. Qatar ville være sikker på at alle parter ble tilfreds og øste ut penger. Men noen likte ikke at motparten/fienden fikk så mye penger.

For å gjøre bildet enda mer komplisert ble en løslatelse koblet opp til evakueringen av fire syriske byer: To beleiret av sunni-jihadister og to av shia-milits.

The hostage transaction was also linked to a separate agreement to facilitate the evacuation of four towns in Syria, two surrounded by jihadi forces and two besieged by Shia militias, say Syrian rebels and diplomats.

Ifølge Financial Times hadde Iran og Qatar vært på utkikk etter en transaksjon som kunne gjøre det mulig med en «swap», en byttehandel. Men det betød at Qatar gjorde en deal med Saudi-Arabias fiende no. 1. Selv om du gjør en handel ut fra egeninteresse er det ingen unnskyldning hvis du samtidig støtter fienden i den grad Qatar her gjorde.

According to two opposition figures with close contact with the groups paid, Qatar used the evacuation arrangement to pay $120m-$140m to Tahrir al-Sham. Another $80m, they said, went to the Islamist group Ahrar al-Sham.

“The Qataris pay anyone and everyone, to what end? They have only brought about our ruin,” said a Syrian rebel commander, who gave details of the payments but asked not to be identified.

A regional Arab official said the total paid to jihadi groups was closer to $300m. “So, if you add that up to the other $700m they paid to Iran and its proxies, that means Qatar actually spent about a billion dollars on this crazy deal,” he said.

En milliard dollar er mye penger, også i Midtøsten. Andre aktører så det ikke som løsepenger, men noe annet. De irakiske shia-miltitsene fikk ikke den cut av handelen som de var forespeilet. Iran beholdt mesteparten av de 700 millionene. Derfor snakket irakerne med FT om handelen.

Samtidig sa Iraks statsminister Hamed al-Abadi at de hadde stanset Qatar-fly som var stappfulle av kontanter.

Another confusing chapter of the deal is that Haidar al-Abadi, the Iraqi prime minister, said in April his government had seized hundreds of millions of dollars, which Iraqi officials said arrived on Qatari planes “illegally”. It is not clear if this is money is part of the sums mentioned above or an additional amount.

Hvor skulle pengene?

Både Saudi-Arabia og Qatar har støttet sunni-jihadister i Syria. Qatar har også hatt en finger med andre steder. Det har støttet Brorskapet i Egypt, hvilket har irritert både Egypt og Saudi-Arabia noe kraftig. Det har også støttet jihadister i Libya, og det spekuleres på om noen av terroristene som har angrepet Egypt har kommet derfra.

Qatar er en halvøy som er helt avhengig av Saudi-Arabia for forsyninger. Det har bare 2,2 millioner innbyggere.

Doha er den nest travleste flyplassen i regionen. Fly derfra må nå reroutes over Iran. De er nektet å fly over nabolandene.

Det virker ikke helt som kongefamilien har forstått hvor sårbare de er.

 

 

FT-saken ligger bak betalingsmur:

The $1bn hostage deal that enraged Qatar’s Gulf rivals
Doha reportedly paid al-Qaeda affiliate and Iran to win release of royal hunting party