Nytt

Kongedømmet Bahrain gikk i forrige uke ut med en kraftig fordømmelse av den arabiske blokaden av Israel, og kunngjorde samtidig at bahrainske borgere står fritt til å besøke Israel.

Med kronprins Nasser bin Hamad al Khalifa tilstede (bildet), ble kunngjøringen offentliggjort på en inter-religiøs markering på Simon Wiesenthal-senterets «Museum of Tolerance» i Los Angeles sist uke. Mer enn 400 deltakere fra flere forskjellige religioner deltok, blant dem også offisielle fra andre hovedsakelig muslimske og ikke-så-israel-vennlige-land som Kuwait, Egypt, Malaysia, De forente arabiske emirater og Aserbajdsjan.

Hendelsen må sees i lys av den eskalerende konflikten mellom sunni- og shiaretningene innen islam, eller rettere sagt mellom disses respektives selvbestaltede fanebærere, regimene i Saudi-Arabia og Iran.

Øystaten Bahrain ligger bokstavelig talt klemt mellom barken og veden i denne konflikten. I vest er det en 25 km lang fyllingsvei som knytter landet til Saudi-Arabia, og ti nautiske mil (19 km) mot sør ligger Qatar. Vel 350 nautiske mil mot øst, over bukten som er kjent som den Persiske gulf i norsk ordbruk, men som konsekvent kalles den Arabiske gulf sett fra den arabiske halvøy, ligger Iran.

På arrangementet i Los Angeles ble også Kong Hamad bin Isa Al Khalifas erklæring om religiøs toleranse offentliggjort.

Erklæringens utgangspunkt, Bahrains mangeårige tradisjon som et land der forskjellige religioner har levd fredfylt side om side i generasjoner, er for så vidt riktig i den forstand at landet med snaut halvannen million innbyggere har vel 14,5 % kristne, 10 % hinduer, 2,5 % buddhister og knapt 50 jøder. Elefanten i denne erklæringen er imidlertid landets store shiamuslimske minoritet, som utgjør vel 70 % av den muslimske delen av befolkningen. Kongefamilien er sunnier, og i frykt for at shiamajoriteten skal få for stor makt og innflytelse har regimet i god klassisk, arabisk ånd gått hardhendt til verks mot dissidenter og shiaer.

For dette har Bahrain høstet bred internasjonal fordømmelse, blant annet fra USAs utenriksminister Rex Tillerson:

“Members of the Shia community there continue to report ongoing discrimination in government employment, education, and the justice system,” Tillerson said. “Bahrain must stop discriminating against the Shia communities.”

Men i en pågående konflikt der menneskerettigheter må vike for realpolitikk, så tidligere i måneden kom nyheten om at USA hadde godkjent våpensalg til Bahrain, verdt 3,8 milliarder USD.