Saudi-arabiske tollere med beslag av Captagon-piller i en forsendelse med granatepler fra Libanon. Både dette og et annet beslag av amfetamin knyttes til den sjia-islamske og iransk-støttede Hizbollah-militsen. Foto: Twitter

Saudi-Arabia forbyr transport av grønnsaker og frukt fra Libanon etter at saudi-arabiske myndigheter de siste ukene har gjort to beslag av store kvanta med amfetamin-piller i granateple-forsendelser fra Libanon. Alle indisier peker mot den sjia-islamske Hizbollah-bevegelsen, men få tør å si det offentlig.

5,3 millioner Captagon-piller, en type amfetamin, ble funnet skjult i granatepleforsendelser fra Libanon til Jeddah. Omtrent samtidig ble det også beslaglagt amfetamin-piller i en forsendelse til Dammam.

Last month, Jeddah Islamic Port’s customs officers seized more than 5 million Captagon pills expertly hidden in a pomegranate consignment from Lebanon. Separately, amphetamine pills stashed in a pomegranate shipment from Lebanon were seized in Dammam’s King Abdulaziz Port. (ArabNews)

Økonomien er allerede katastrofalt dårlig i Libanon, og eksportforbudet vil gjøre det enda verre. Libanesiske myndigheter har arrestert to brødre, og sier etterforskning pågår for å finne frem til bakmennene. Innenriksminister Mohamed Fahmy, i den provisoriske regjeringen, er forsiktig med å snakke åpent om det «alle» i Libanon vet.

Tidligere denne uken ga han pressen en omvisning i grenseområdet fra nord til Bekaa-dalen, hvor det er voldsom smugling over grensen til Syria. Bekaa-dalen har i mange tiår vært kjent som et av de viktigste områdene for dyrking av hasj til de europeiske markedene. Med sammenbruddet i Syria og hundretusener av syriske flyktninger i Bekaa-dalen, er markedet utvidet til å omfatte alt fra drivstoff og nødhjelp beregnet på fattige libanesere og syriske flyktninger, til amfetamin.

Fahmy said there was no evidence that Lebanon’s powerful Shia Hezbollah group was involved in the case. Hezbollah has long been accused by the Washington and its regional foes of links to a multi-million global drug trade in Lebanon and Syria to finance its military operations.

Fahmy sa at det ikke var bevis for at Libanons mektige sjia Hizbollah-gruppe var involvert i saken. Hizbollah har lenge blitt beskyldt av Washington og dets regionale fiender for koblinger til en global million narkotikahandel i Libanon og Syria for å finansiere sine militære operasjoner. (Al-Arabiya)

Men som alle libanesere og utenlandske etterretningstjenester vet, har pro-iranske Hizbollah full  kontrollerer over grenseområdene og smuglingen. Hizbollah-krigere beveger seg fritt over grensen for å kjempe sammen med Syrias president Bashar al-Assads styrker. Syria antas å være en av de største produsentene og eksportørene av forfalskede Captagon, et populært stoff blant velstående ungdommer i Midtøsten, spesielt Gulfen.

Nylig avslørte den tidligere operasjonsoffiseren i det kanadiske ridende politi, RCMP,  Calvin Chrustie, hvordan Hizbollah og Iran samarbeidet med sør-amerikanske narkokarteller om hvitvaskingsoperasjoner i Vancouver, allerede under OL i 2010.

Chrustie said he tracked high-level organized crime members, including those connected to El Chapo Guzman, Hezbollah and Chinese triads, in Vancouver.

“I saw those crime groups evolving and more importantly collaborating as a collective,” said Chrustie. “There appeared to be a convergence of these three networks dominating the Vancouver area.”

He said criminals depicted in the popular Netflix series Narcos have used Vancouver as a trading post for high-grade cocaine.

Chrustie sa at han sporet medlemmer på høyt nivå innen organiserte kriminelle nettverk, inkludert El Chapo Guzman, Hizbollah og kinesiske triader, i Vancouver.

– Jeg så disse kriminelle gruppene utvikle seg og enda viktigere, hvordan de samarbeidet som et kollektiv, sa Chrustie.

– Det så ut til å være en konvergens mellom disse tre nettverkene som dominerer Vancouver-området.

Han sa at kriminelle avbildet i den populære Netflix-serien Narcos har brukt Vancouver som handelssted for høyverdig kokain. (BIV)

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.