Gjesteskribent

Benjamin Birnbaum har skrevet en analyse av Human Rights Watch holdning til Israel. Det er ledd i en større diskusjon om partiskhet og politisering av menneskerettsarbeidet. Tiden er overmoden. Det har lenge vært tydelig at det er en overfokusering på Israel, i forhold til krefter og oppmerksomhet som brukes på andre regimer i regionen. I realiteten kan mediene og NGO’enes overfokusering bli en støtte til Israels fiender.

Prosessen har skjedd over tid: etterhvert som menneskerettsarbeid er blitt profesjonalisert og har ekspandert, har man fått større innflytelse og kapabilitet til å granske. Det sier seg selv at man finner ut av mer i åpne samfunn enn i lukkede, jfr feks FNs granskning av attentatet på Rafik Hariri i Libanon. Her har en kommisjon arbeidet i mange år, den har vært gjenstand for indre rivninger, og ytre påtrykninger, og ikke minst et regime – Syria, som overhodet ikke er interessert i å samarbeide. Da forsvinner saken fra nyhetsbildet. Det er ikke 80 menneskerettsorganisasjoner i Syria. De få som finnes kastes i fengsel.

NGO’er kan selvsagt velge å se bort fra disse omstendighetene. Og si som Amnestys John Peder Egenæs at en ulovlig anholdelse er en ulovlig anholdelse, uansett hvor. Det lyder fint, men i praksis er det annerledes.

Styret for Human Rights Watch stemte i 2000, under Taba-forhandlingene, for anerkjennelse av palestinernes right of return. Robert Bernstein greide ikke svelge den kamelen. En slik innrømmelse vil ødelegge Israel. Mange i HRW som i andre filantropiske organisasjoner er jøder. Her skulle de for første gang stemme for noe som mange jøder ville oppfattet som et skritt mot statens oppløsning. Da begynner noen strenger å dirre.

Vedtaket markerer en milepæl: jøder skulle stemme mot vitale interesser. Ikke bare jøder, alle som ser staten Israels opprettelse som del av ansvaret for fortidens forbrytelser.

Man bega seg ut på en slippery slope: motsetningene innand vokste, det kom inn folk som hadde en negativ innstilling til Israel.

Ett utslag av dette var da en av lederne for HRW sa organisasjonen ikke kunne ta avstad fra Ahmadinejads trusler om å utslette Israel, da man bare forholdt seg til fysiske begivenheter, dvs. en invasjon og hvordan den ble utført. Dessuten: hadde ikke Hillary Clinton sagt noe om at Iran i tilfelle et atomangrep selv ville bli utslettet? Var ikke det like ille?

Norge er ett av de land hvor denne politiseringen av MR-arbeidet er kommet lengst: det er sjelden det reises spørsmål ved dekningen av Israel. Store deler av det offisielle Norge stiller seg ikke bare bak Goldstone-rapporten, men stiller med egne advokater som vil at israelske ledere skal pågripes for krigsforbrytelser.

Det er i et slikt klima man stadig drar paralleller til nazi-tiden. Fotograf Morten Krogvold er den siste i rekken: Hvis AP nekter Northern Lights å bruke deres Gaza-bilder er det den verste sensur siden nazi-tiden. «Eller noe sånt». Det er nesten som om det skulle være skrevet inn i et manus når lederen, Anne Lise Flavik, antyder at «israelvennlige eiere» har intervenert.

Det er skapt et klima og man følger bestemte spor, og man vil ikke se hvor de fører hen. Et typisk trekk er at man er allergisk mot kritikk.

Birnbaums artikkel er solid og viktig.

Minority Report
Human Rights Watch fights a civil war over Israel.

On October 19 of last year, the op-ed page of The New York Times contained a bombshell: a piece by Robert Bernstein, the founder and former chairman of Human Rights Watch (HRW), attacking his own organization. HRW, Bernstein wrote, was «helping those who wish to turn Israel into a pariah state.» The allegation was certainly not new: HRW had been under assault for years by American Jews and other supporters of Israel, who argued that it was biased against the Jewish state. And these attacks had intensified in recent months, with a number of unflattering revelations about the organization. In July, HRW found itself under fire when a Wall Street Journal op-ed noted that the organization had solicited donations in Saudi Arabia by trumpeting the criticism it faces from «pro-Israel pressure groups.» In August, the blogosphere leapt on one of the organization’s top Middle East officials for having once been part of a team that edited a radical anti-Israel journal. And, in September, HRW suspended one of the primary contributors to its reports on the wars in Gaza and Lebanon after his private hobby—collecting Nazi memorabilia—became public.

Still, to most readers of the Times last October, even those who closely followed debates over Israel, Bernstein’s piece would have seemed odd: It isn’t every day that the founder of a group turns so publicly on his own creation. What few people outside HRW knew, however, was that Bernstein’s op-ed was the culmination of a long struggle inside the organization that had turned increasingly acrimonious over the years. The debate revolved around a single question: Was the world’s most respected human rights group being fair to Israel? Bob Bernstein wasn’t the only person at Human Rights Watch who thought the answer was no.

In September 2000, HRW’s board of directors took a vote that still, a decade later, infuriates Sid Sheinberg, a legendary Hollywood mogul (he discovered Steven Spielberg) and current vice-chairman of the board. At the time, Bill Clinton was trying desperately to broker a peace agreement between Yasir Arafat and Ehud Barak, but one of the major sticking points was the right of return. It was an issue that even the most left-wing Israelis did not feel they could compromise on: If Palestinians were permitted to return to Israel en masse, it would imperil the country’s future as both a Jewish state and a democracy.

Sheinberg believed strongly that HRW had no business endorsing the right of return. «My view is that the most essential human right is the right to life,» he says. «And anybody who sees a deal about to be made where there’s been war for fifty or sixty years should think hard about shutting up.» The board, however, did not agree. «The vote was something like twenty-seven to one,» Sheinberg recalls. «Bob voted against me, for which he’s apologized on a number of occasions.» That December, Ken Roth, HRW’s executive director, would send letters to Clinton, Arafat, and Barak urging them to accept the organization’s position. The right of return, he wrote, «is a right that persists even when sovereignty over the territory is contested or has changed hands.»

But something telling had happened to Sheinberg immediately following the meeting in September. «I go to my apartment—I have an apartment in New York—and, when I get to my apartment, the phone starts to ring,» he recalls. «And I get a number of phone calls from a variety of board members who tell me, ‘Sid, we really agree with you … but we didn’t want to go against management.’» Another board member, David Brown, confirms that he and others shared Sheinberg’s reservations, if quietly. «Sid is very vocal, but he wasn’t the only one,» he says. «There were a number of people upset.»

These tensions would fester within HRW in the years to come. «There are more people that have a concern about this on the board than the people who don’t have a concern about this think there are,» Sheinberg says. «I’m not the only one who’s concerned about this. And, by the way, it also includes certain staff members. I’ve had staff members come to me and tell me off the record that they’re not happy with the way this particular thing is being done, but they’re not going to say anything.»

Human Rights Watch was a product of the cold war. During the 1970s, Bernstein—who was president and chairman of Random House—had become interested in the plight of Soviet dissidents like Andrei Sakharov and Natan Sharansky. In 1978, three years after the United States and the Soviet Union signed the Helsinki Accords (which included language on human rights), Bernstein established Helsinki Watch, a group dedicated to monitoring human rights violations behind the Iron Curtain. In 1981, Helsinki Watch was joined by Americas Watch, which sought to expose the abuses of Latin American dictators, many of them quietly supported by the Reagan administration. «We were raising money from the right for Helsinki Watch and from the left for Americas Watch,» Bernstein remembers. Helsinki Watch and Americas Watch would become just two stars in a constellation of regional «watch committees,» all of which were brought under the Human Rights Watch umbrella in 1988. By the time Bernstein stepped down as chairman a decade later—he is now founding chairman emeritus—HRW had become a major force in international politics. Today, the group has a budget of $44 million, conducts research on about 90 countries, and churns out dozens of reports per year. It dispatches staffers to monitor human rights abuses around the globe, putting pressure on dictatorships like China, Sudan, and Cuba, as well as on democracies like the United States. To take just one example, it was frequently cited for its work exposing the horrors of Saddam Hussein’s regime. It is widely considered the gold standard in human rights reporting—an organization whose conclusions nobody can afford to ignore.

Bernstein—now a gregarious octogenarian—had always considered himself a friend of Israel; but, for a long time, he didn’t follow events there particularly closely. Any Zionism on his part manifested itself mostly in regular contributions to the New Israel Fund—a left-wing NGO that finances Israeli human rights groups. But, as the Second Intifada erupted, following the failure of the Oslo process, Bernstein began paying closer attention to HRW’s work on Israel. And he didn’t like what he was seeing.

With Palestinian suicide bombings reaching a crescendo in early 2002, precipitating a full-scale Israeli counterterrorist campaign across the West Bank, HRW’s Middle East and North Africa division (MENA) issued two reports (and myriad press releases) on Israeli misconduct—including one on the Israel Defense Forces’ assault on terrorist safe havens in the Jenin refugee camp. That report—which, to HRW’s credit, debunked the widespread myth that Israel had carried out a massacre—nevertheless said there was «strong prima facie evidence» that Israel had «committed grave breaches of the Geneva Conventions,» irking the country’s supporters, who argued that the IDF had in fact gone to great lengths to spare Palestinian civilians. (The decision not to launch an aerial bombardment of the densely populated area, and to dispatch ground troops into labyrinthine warrens instead, cost 23 Israeli soldiers their lives—crucial context that HRW ignored.) It would take another five months for HRW to release a report on Palestinian suicide bombings—and another five years for it to publish a report addressing the firing of rockets and mortars from Gaza, despite the fact that, by 2003, hundreds had been launched from the territory into Israel. (HRW did issue earlier press releases on both subjects.)

In the years to come, critics would accuse HRW of giving disproportionate attention to Israeli misdeeds. According to HRW’s own count, since 2000, MENA has devoted more reports to abuses by Israel than to abuses by all but two other countries, Iraq and Egypt. That’s more reports than those on Iran, Saudi Arabia, Libya, Syria, Algeria, and other regional dictatorships. (When HRW includes press releases in its count, Israel ranks fourth on the list.) And, if you count only full reports—as opposed to «briefing papers,» «backgrounders,» and other documents that tend to be shorter, less authoritative, and therefore less influential—the focus on the Jewish state only increases, with Israel either leading or close to leading the tally. There are roughly as many reports on Israel as on Iran, Syria, and Libya combined.

HRW officials acknowledge that a number of factors beyond the enormity of human rights abuses go into deciding how to divide up the organization’s attentions: access to a given country, possibility for redress, and general interest in the topic. «I think we tend to go where there’s action and where we’re going to get reaction,» rues one board member. «We seek the limelight—that’s part of what we do. And so, Israel’s sort of like low-hanging fruit.»

Bernstein, however, had started HRW primarily to reach for the high-hanging fruit—closed societies where human rights reporting was lacking. He was not opposed to HRW criticizing Israel. But, with the country already host to dozens of well-staffed human rights organizations—not to mention a vibrant free press and an activist Supreme Court that frequently restrained government and military policies—he questioned the wisdom of devoting more attention to the Jewish state than to countries with far worse human rights records and many fewer self-correcting mechanisms. And so, he reached out to someone who could help him look at HRW’s work with fresh eyes. In 2005, he introduced Roth to Steve Apkon, the founder of a nonprofit film center that had hosted the Human Rights Watch Film Festival in recent years. Apkon—a mild-mannered 48-year-old who formerly worked on Wall Street and was an active supporter of Seeds of Peace, a program that seeks to foster friendships between Israeli and Palestinian youth—was invited to serve on MENA’s advisory committee, which met every few months. As Apkon understood it, the committee had a variety of functions, one of which was to provide input on MENA’s work. While Apkon had no problem with—indeed, supported—the idea of ferreting out Israeli human rights abuses, he quickly sensed a palpable hostility toward Israel among the HRW brass. He also began to feel that advisory committee meetings were not taken seriously by HRW staff. They were «dog-and-pony shows» with «no room for dialogue,» he recalls. «It was quite exasperating to a number of people there.»

Indeed, despite the tremendous amount of goodwill inside the organization toward Bernstein personally, he and his allies—who also included Edith Everett, a member of both the MENA advisory committee and the HRW board, a former stockbroker, and a philanthropist who has donated millions to aid Druze Arabs in Israel—eventually came to believe that their concerns were falling on deaf ears. For Everett, the 2006 Israel-Lebanon war was a turning point. «Participating on the board became most difficult since [that war],» she recalls. While Everett agreed with some of HRW’s critiques—on Israel’s use of cluster munitions, for example—she took issue with many of the organization’s conclusions, including its reporting on human shield use in Lebanon. (In a 2007 report, HRW insisted that Hezbollah fighters did not shield themselves and their weapons among the local civilian population on a widespread basis.) For a long time, Everett had felt there was a healthy exchange about these issues inside HRW, but that had begun to change. «I felt in recent times there was less of a dialogue,» she says. «It seemed to me that there was a commitment to a point of view—that Israel’s the bad guy here.»

During the third week of the five-week war, the organization published a report on «Israel’s indiscriminate attacks against civilians. (A report on Hezbollah rocket fire would not come out for another year, although, again, HRW did issue press releases on the subject in the interim.) The report said there was evidence suggesting that, in some cases, «Israeli forces deliberately targeted civilians.» Critics, such as Alan Dershowitz and Bar-Ilan University Professor Avi Bell, jumped on the report and related documents, arguing that some of their assertions were highly questionable. HRW ceded no ground, accusing Dershowitz and Bell of «armchair obfuscations.» But, when it issued its more comprehensive report on Lebanese fatalities a year later, the organization admitted that the first report had indeed gotten key facts wrong. For example, an Israeli strike in the village of Srifa—the second-deadliest attack described in the first report—turned out to have killed not «an estimated 26 civilians» (as HRW had originally claimed) or «as many as 42 civilians» (as Roth later wrote), but 17 combatants and five civilians. «[E]yewitnesses were not always forthcoming about the identity of those that died, and in the case of Srifa, misled our researchers,» HRW wrote. Elsewhere in the new report, HRW acknowledged that the original had missed mitigating factors that cast some Israeli strikes in a different light. (There were also dozens of discrepancies between the two reports regarding names, ages, the timing of attacks, and other factual details.)

Robert James—a businessman, World War II veteran, and member of the MENA advisory committee who has been involved with HRW almost since its inception—calls the group «the greatest NGO since the Red Cross,» but argues that it is chronically incapable of introspection. «Bob is bringing this issue up on Israel,» he says. «But Human Rights Watch has a more basic problem. … They cannot take criticism.»

Recent disputes over Israel inside HRW have frequently involved Sarah Leah Whitson, the 43-year-old director of MENA (and one of the officials who made the controversial fundraising appearance in Saudi Arabia). Raised by a mother who had been born in the Armenian quarter of Jerusalem’s Old City, Whitson spent summers as a child with family in Lebanon, Syria, and Jordan, later studying abroad in Egypt. Following law school, she became a corporate attorney but pursued activism on the side, volunteering for, among other groups, the American-Arab Anti-Discrimination Committee (where she was co-organizer of a delegation in 2002 that lobbied Kofi Annan to press ahead with a U.N. investigation of Israel’s Jenin operation) and MADRE (a women’s rights group, with which she traveled to Lebanon on a solidarity mission in 1996 after an Israeli bombing campaign). As I stepped into her office for an interview in February, I noticed that a poster for Paradise Now, a movie that attempts to humanize Palestinian suicide bombers, hangs on her door and that two photos of bereaved Gazans hang on her wall.

To Whitson’s credit, under her leadership, MENA has avoided laying the Palestinian plight entirely at the feet of Israel (the past few years have seen reports on abuses of Palestinians in Iraq and Jordan, not to mention Palestinian-on-Palestinian violence in the West Bank and Gaza). Moreover, during her tenure, MENA has expanded the number of nations that it tracks. «In every country—even if it’s a small, tiny country like the United Arab Emirates—there are a lot of problems,» she says. «And, if you’re the one guy who’s being sodomized with a cattle prod by the ruler’s brother, then that’s a big problem. And you want attention for it.»

«She was the first person who actually ran that division competently,» says someone who has worked with Whitson. «Things in that division came together under her. Very energetic and committed. And she does get excited about a lot of other issues.» But, on the region’s most politicized conflict, Whitson’s allegiances seem clear. «She definitely has no sympathy for the Israeli side,» this person told me. «And she does, I think, have a lot of personal identification with the Palestinian cause.»

A hint of these inclinations surfaced in a January interview with a Moroccan newspaper. On the one hand, Whitson parroted the HRW mantra of neutrality in war. «We are not with this side or that side,» she said. «We are on the side of civilians on both sides of the conflict. We say that Israel is wrong when it targets Palestinian civilians and that Hamas is wrong when it targets Israeli civilians.» But she added, «Of course, no one can deny that the pain and destruction that Israel causes cannot be compared to what Hamas is doing.»

Critics have pointed out that a number of Whitson’s colleagues in MENA—such as Joe Stork, who came to HRW after decades as a leader of the left-wing Middle East Research and Information Project, where he was part of an editorial collective that ran an extremely anti-Israel journal—arrived at the organization with backgrounds in the pro-Palestinian movement. Sid Sheinberg argues that the mere appearance of a biased jury at MENA ill-serves HRW. «Is it smart to have a number of people about which questions can be asked—in either direction?» he says. But, when I asked Whitson about this critique—and, specifically, about a former researcher on Israel who, before starting at HRW, wrote pro-Palestinian dispatches from the West Bank and Gaza describing Israeli soldiers as «protected by arrogance and hatred and a state and an army and the world’s superpower»—she said she didn’t see a problem with this situation. «For people who apply for jobs to be the researcher in Israel-Palestine, it’s probably going to be someone who’s done work on Israel-Palestine with a human rights background,» she explained. «And guess what? People who do work with a human rights background on Israel-Palestine tend to find that there are a lot of Israeli abuses. And they tend to become human rights activists on the issue.» For his part, HRW program director Iain Levine, who oversees the organization’s 16 divisions, acknowledges that people from many divisions—and not just MENA—arrive from «solidarity backgrounds,» but insists that, «when they come to the door of this organization, they park those things behind.»

Whether or not Whitson has done so, she clearly favors a tough approach toward the Jewish state. She has argued that, far from being too harsh toward Israel, HRW is actually too lenient. «[B]elieve me,» she wrote in an e-mail to a MENA advisory committee member, «on israel in particular, we are overly cautious and extremely kid-gloved because of the harassment we endure.» Less definitive—but still arguably revealing—evidence about Whitson’s politics can be found in her opinion of Norman Finkelstein, the activist and avowed Hezbollah supporter who has likened Israel to Nazi Germany. The two became acquainted years ago, and she brought him to HRW to discuss his 2005 book Beyond Chutzpah. («He had a very mixed reception,» she remembers. «I think people did not find his style particularly persuasive.») In late 2006, when Finkelstein launched a letter-writing campaign demanding that HRW officials apologize for a press release critical of Palestinian officials (which they eventually did), one HRW observer e-mailed Whitson to share thoughts on Finkelstein’s over-the-top rhetoric. Whitson replied: «I agree w/ u that norm undermines himself and his cause w/ the language he uses, and his anger sometimes gets the better of him and his brilliant mind and generous spirit. I continue to have tremendous respect and admiration for him, because as you probably know, making Israeli abuses the focus of one’s life work is a thankless but courageous task that may well end up leaving all of us quite bitter.»

As Bernstein and his allies saw it, Whitson and others in MENA consistently ignored the context of Israeli actions—context that might have created a more accurate picture. That was the overriding complaint in a letter Edith Everett wrote to HRW in June 2008, outlining her dissatisfaction with the way the organization was treating Israel. HRW had repeatedly called for Israel to lift its blockade of Hamas-controlled Gaza. Everett pointed out that «the original contravention of human rights lies with Hamas and these terrorist organizations and if they were to stop their unprovoked attacks on Israeli civilians there would be no restrictions on the flow of goods into Gaza.»

That month, Bernstein made a presentation at a meeting of the executive committee of HRW’s board. After asking HRW staffers to leave the room, he told the assembled something they already knew—that he had concerns about MENA’s Israel work—and something they did not: «I told them, from then on, they couldn’t assume that I would remain silent to the public.»

Ken Roth was absent from the meeting—his daughter was graduating from high school that day—but he was furious when he found out. He immediately e-mailed Bernstein’s son Bill, a classmate from Brown, lamenting how unfortunate he found it that a man who had spent his life championing human rights had become an apologist for Israel. He appealed to the younger Bernstein to intervene, warning that his father would do great harm to the organization and to his own reputation.

Not everyone at HRW, however, was eager to keep Bernstein in the fold. His persistent questions had become a never-ending source of annoyance to Whitson. «It just came to this point where we would have countless meetings with him explaining things over and over,» Whitson says. «And then, he would just ask the same question as if you’d never had the conversation before. And you’re like, ‘But did you actually read the report? Did you actually see what it said? Because it answers your question, and we’ve discussed this, like, eighteen times.’» Her attitude toward Bernstein’s threat was one of indifference. «You’re like, ‘OK, just go public and get it over with.’»

At the time, however, Bernstein was still unsure of himself. He had begun consulting prominent outsiders, among them just war philosopher Michael Walzer and Newsweek’s Fareed Zakaria, a friend of his son Tom. Zakaria spoke to Bernstein at length—first in a face-to-face meeting, then in a series of phone calls. Bernstein had already started putting his thoughts to paper—thousands of words’ worth—but felt he was getting nowhere and urged Zakaria to take up the cause instead. Zakaria demurred. «My advice to him,» Zakaria says, «was that, if he felt as strongly as he did, then he needed to speak out because the impact of the founder of Human Rights Watch talking about his disillusionment with the organization was going to be far greater than an outsider who had no historical association with the organization.»

Bernstein also raised some of his concerns with then-HRW board member Richard Goldstone, who would go on to write the U.N.’s much-maligned report on the Gaza war. There are few more reviled figures in Israel right now than Goldstone, but even he sympathized with Bernstein on certain points, such as the politicized nature of the U.N. Human Rights Council, which, after being created in 2006, had directed its first nine condemnations at Israel. In March 2008, barely a year before he accepted UNHRC’s mandate to investigate the Gaza war, he told Bernstein that he thought the body’s performance had been hopeless and expressed ambivalence as to whether HRW should continue appearing before it. He also agreed with Bernstein that Iranian President Mahmoud Ahmadinejad’s increasingly aggressive anti-Israel rhetoric, in combination with his threatening policies, was an issue worthy of HRW’s attention. Goldstone pushed Roth to address it, but to no avail. (When I asked Roth in a February interview at his office about HRW’s refusal to take a position on Ahmadinejad’s threats against Israel, including his famous call for Israel to be «wiped off the map,» Roth quibbled about the way the statement had been translated in the West—»there was a real question as to whether he actually said that»—then told me that it was not HRW’s place to render judgments on such rhetoric: «Let’s assume it is a military threat. We don’t take on governments’ military threats just as we don’t take on aggression, per se. We look at how they behave. So, we wouldn’t condemn a military threat just as we wouldn’t condemn an invasion—we would look at how the government wages the war.» Whitson, who sat in on the interview, offered her two cents: «You know, that statement was also matched by Hillary Clinton saying that the Iranian regime should be destroyed or wiped off the map. Again, so, very similar statements, side by side, close in time.» For his part, Goldstone told TNR that he eventually came around to the view this was not an issue HRW should take up.)

Bernstein was becoming steadily more frustrated—and two of his closest allies at the organization were soon on their way out. In early 2009, Whitson informed Steve Apkon that, if he wished to serve another term on the MENA advisory committee, he would be expected to make a contribution in the $10,000 range. Apkon was livid. He dashed off a sharply worded letter to advisory committee chair Shibley Telhami. «An organization that was founded to protect the most basic of human rights—freedom of speech—seeing it as the canary in the coal mine in regards to everything else, seems to have created within its own organization a disregard and intolerance for open dialogue,» he wrote. His membership was not renewed. (HRW denies that Apkon’s removal had anything to do with his criticisms, attributing it primarily to his failure to make an acceptable contribution.)

Shortly thereafter, Edith Everett was gone. At a MENA advisory committee meeting in March 2009, two months after the war in Gaza, she raised the subject of human shields with HRW senior military analyst Marc Garlasco, who was on hand to discuss the issues he and his fellow researchers were planning to write about: «I said, ‘I hope when you talk about the Palestinians in Gaza that you speak about their use of the population as human shields,’ and he was beginning to respond to that when Sarah Leah Whitson wouldn’t let him speak. She just put an end to that conversation. She said, ‘Well, in summation, I think we have to move on,’ or something, and I said, ‘This is ridiculous,’ you know?» Everett immediately tendered her resignation from both the HRW board and the MENA advisory committee.

At the end of that month, Bernstein sent a long e-mail to the board of HRW. «While I realize that HRW is doing a lot of valuable work, to me the mishandling of the Israel-Palestine situation is like a cancer,» he wrote. «After my twenty-one years as chair, I still care deeply about the direction of HRW, and my inability to bring change bothers me.»

Just as the internal dispute over Israel was coming to a head, HRW found itself enmeshed in a bizarre controversy. On September 8, 2009, a pro-Israel blogger named Omri Ceren discovered that Marc Garlasco—one of the HRW staffers who had conducted field research on the Gaza and Lebanon wars—was an avid collector of Nazi paraphernalia. The revelation bounced around the blogosphere before quickly reaching the mainstream media. Already under attack from pro-Israel groups, HRW now found itself in a predicament. Initially, the organization came out swinging in Garlasco’s defense. But, within days, it changed course and suspended Garlasco. His suspension continued for months. (At one point during this period, according to a source close to him, he was contacted by HRW and told not to talk to me. When asked whether this was true, HRW declined to comment.) Eventually, HRW’s lawyers and his own hammered out a severance agreement, which included a nondisclosure clause. On February 15, he officially resigned.

Steve Apkon was watching the entire episode with regret. Apkon liked Garlasco personally and respected his expertise. He thought that Garlasco—far from being a Nazi fetishist out to demonize Israel—actually had thoughtful views on the Middle East conflict. Both men lived in Pleasantville, New York, a quaint Westchester town, and they had gotten to know each other through Apkon’s film center, where one of Garlasco’s daughters had taken a class. Back in February 2009, shortly after Garlasco had returned from Gaza, the two met for coffee at the Pleasantville Starbucks (there is only one). Apkon found what Garlasco had to say striking: Garlasco told him that he had reservations about HRW’s approach to covering warfare, and specifically some of its work on Israel—including research for which he had been the point person.

As it turned out, Apkon wasn’t alone. Garlasco is a complicated character—a gun-toting, beer-drinking Battlestar Galactica fan with a cloak-and-dagger persona like something out of a spy novel—and his views on HRW were hard to pin down. On the one hand, he publicly endorsed HRW’s reporting on Israel, telling TNR, «I stand by every report I ever worked on as a factual representation of the events.» And yet, he also criticized elements of this work to Apkon—and others.

In many ways, Garlasco was an odd fit at HRW. Prior to being hired in 2003, he had served as the head of «high-value targeting» at the Defense Intelligence Agency during the Iraq war. He opposed the invasion, however, and joined HRW shortly after the fall of Baghdad. His first assignment at his new job was to investigate collateral damage from the airstrikes he had helped plan. Whitson told me that Garlasco (who was one of only a handful of people at HRW with military experience) brought unique skills to the organization and enhanced its credibility. «He could look at the plumes in the sky and know exactly what weapon that was,» she says. «He could look at a canister and know what kind of a munition it was. He could look and see where the guidance system is.»

Garlasco was hardly a reflexive apologist for Israel. His time on the ground in Gaza convinced him that the IDF had a lot to answer for—using Palestinians as human shields, heavy artillery fire in densely populated areas, and rules of engagement so lax that large numbers of civilian deaths were inevitable. And he thought that both sides, Hamas and Israel, had committed war crimes during the conflict. Still, he believed that there was a fog of war that most of his colleagues failed to appreciate. «He said … ‘If I were an Israeli, I’d be so frustrated,’» recalls one friend. «You are trying to get people who are shooting from civilian areas, and how do you deal with that? I mean, I remember him talking about that—that it’s an impossible quandary for a soldier. Sometimes, they actually turn out to be kids playing on the roof, and sometimes they’re guys with missiles.»

During the war, Garlasco had gotten a lot of attention for discussing Israel’s use of a chemical agent called white phosphorous. CNN, BBC, and Al Jazeera ran segments featuring Garlasco explaining the dangers white phosphorous posed to civilians: On contact with skin, it could cause second- and third-degree burns; it could even burn down houses. Soon, news reports all around the world were repeating the story.

But Garlasco would later tell Apkon and others that he thought the white phosphorous controversy had been blown out of proportion. From his experience at the Pentagon, Garlasco knew that U.S. and British forces had used white phosphorous in Iraq and Afghanistan, and usually for the same purpose that the IDF used it in Gaza: as a smokescreen to obscure troop movements on the ground—a permissible use under international law. To be sure, Garlasco did not believe that the IDF had used white phosphorous properly in every instance. But he told multiple people that he thought HRW had placed too much emphasis on this issue—specifically telling one person that he had been pushed by HRW headquarters to focus on white phosphorous at the expense of topics he thought more deserving of attention because, he suspected, it was regarded as a headline-generating story. (HRW denies that it pushed Garlasco on the subject.) What’s more, while making legal judgments was not within Garlasco’s jurisdiction, he told Apkon that he did not think Israel’s use of white phosphorous amounted to a war crime. (In a subsequent report on white phosphorous, the first of six thus far on the Gaza war, HRW would say that evidence «indicates the commission of war crimes.»)

Beyond these disagreements, Garlasco had larger critiques of HRW. He thought that the organization had a habit of ignoring necessary context when covering war, he told Apkon; and he told multiple sources that he thought Whitson and others at MENA had far-left political views. As someone who didn’t have strong ideological commitments of his own on the Middle East, this bothered him. «When he reported on Georgia, his firm feeling was he could report whatever he wanted,» says one source close to Garlasco. «And, when he was talking to headquarters, the feeling was, let the chips fall where they may. He did not feel that way dealing with the Middle East division.» In addition, Garlasco alleged in conversations with multiple people that HRW officials in New York did not understand how fighting actually looked from the ground and that they had unrealistic expectations for how wars could be fought. To Garlasco, the reality of war was far more complicated. «He looks at that organization as one big attempt to outlaw warfare,» says the person close to Garlasco. Around the time he had coffee with Apkon last February, he was beginning to look for another job.

But, before he could find one, the Nazi memorabilia story had landed in The New York Times. The controversy was overblown—Garlasco’s interest in the subject stemmed from the fact that his grandfather had been conscripted into the Nazi army, and he collected all sorts of World War II artifacts, not just Third Reich items—but it was enough to ruin whatever future he had left at HRW. Watching the scandal spin out of control, Apkon took note of the irony that the pro-Israel community had lynched one of the people at HRW who was most sympathetic to its concerns. «You’re sitting there watching this, and you realize: They’re going after the wrong guy!» Apkon says. «He’s not coming with a political agenda. He’s the one guy that’s there that’s trying to make balanced decisions and judgments about this stuff.»

In April, Bernstein made his case one last time at a board meeting, but, by this point, it was clear that he was not going to prevail. Six months later, he finally published his op-ed. The reaction from HRW was defensive; in a letter to the editor that appeared in the Times, the current and past chairs of the HRW board accused Bernstein of arguing «that Israel should be judged by a different human rights standard than the rest of the world»—something he had never said and clearly does not believe.

Not long after he published the op-ed, I visited Bernstein in his Park Avenue office, to which he still takes a taxi every morning. Going public with his criticisms, he said during our interview, «was a very hard thing for me to do.» It has ruptured friendships, not to mention his ties to an organization whose history is very much wrapped up in his own. (In the waiting room at HRW headquarters in the Empire State Building, next to the famous picture of tanks in Tiananmen Square, lies a plaque dedicated to Bernstein with an inscription: «Between tyranny and freedom stands the courage of the individual.») Yet, as difficult as it was to go public, Bernstein does not believe that Human Rights Watch left him with much choice. «They think they’ve heard me out,» he says. «You see, they think they’ve listened to me until they can’t listen anymore. Actually, they haven’t listened at all.»

Benjamin Birnbaum is a reporter-researcher at The New Republic.