Under Jemens syv år med borgerkrig har houthiene rekruttert tusenvis av barnesoldater. Nå går de med på å fjerne dem fra sine rekker, melder FN.

Houthiene signerte det FN beskrev som en «handlingsplan» for å få slutt på og forhindre rekruttering eller bruk av barn i væpnet konflikt, dreping eller lemlesting av barn og angrep på skoler og sykehus.

FNs talsmann Stephane Dujarric sa at opprørerne har forpliktet seg til å sette barn fri innen seks måneder. Avtalen ble signert i Jemens hovedstad Sanaa. Houthiene kalte den en plan for å beskytte barn.

Virginia Gamba, FNs spesialrådgiver med ansvar for barn i krigssoner, sa at avtalen var et positivt og oppmuntrende skritt: – Men den vanskeligste delen av reisen starter nu.

Ifølge FN er nesten 3500 barn bekreftet rekruttert i Jemens borgerkrig. En representant for houtiene sa i 2018 til The Associated Press at de så langt hadde innlemmet 18 000 barnesoldater i hæren. Tidligere barnesoldater fortalte at gutter helt nede i tiårsalderen ble rekruttert.

En gutt fortalte Human Rights Watch at han ble rekruttert som 13-åring og skutt i brystet da han kjempet mot Jemens hær. Vitner hevder å ha sett bevæpnede barn helt nede i syvårsalderen ved kontrollpostene. FN rapporterte at nesten 2000 barn døde i kamp for houtiene fra januar 2020 til mai 2021.  

Mer enn 10 200 barn er blitt drept eller lemlestet i krigen. Det totale antall som har vært stridende, er uklart.

Jemens borgerkrig brøt ut i 2014. De Iran-støttede houthiene holder hovedstaden Sanaa og har tvunget regjeringen i eksil. En saudi-ledet koalisjon som inkluderer De forente arabiske emirater, gikk inn i krigen i 2015 på regjeringens side.

Det anslås at konflikten har kostet rundt 150 000 menneskers liv inkludert 14 500 sivile. Striden har også skapt en av verdens verste humanitære kriser.

Partene inngikk tidligere denne måneden den første våpenhvilen på seks år. Den startet med ramadan og har vekket forhåpninger om en fredsløsning.

New Action Plan to Strengthen the Protection of Children Affected by Armed Conflict in Yemen Signed with the Houthis

 

Kjøp «Det ufattelige var sant» av Walter Laqueur fra Document Forlag her.


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.