USA og koalisjonen av stater som vokter skipstrafikken i Rødehavet, slo til mot houthiene natt til fredag. Det ble skutt fra luft, bakke og under vann. Fremst var USA og Storbritannia, men også Australia, Nederland, Canada og Bahrain deltok. Houthiene har fått advarsel på advarsel. Det er bare et tidsspørsmål før det skjer en katastrofe. Mange store rederier sender i stedet skipene rundt Sør-Afrika.

Houthiene sier de skyter mot internasjonal skipstrafikk for å straffe alle som har med Israel å gjøre. De gjør det i solidaritet med Gaza.

Natt til fredag fikk de smake litt av sin egen medisin. Et dusin mål ble truffet.

For USA gjaldt det også å sende et budskap til Iran: Iran-støttede militser har skutt mot amerikanske mål i hele Midtøsten langt over hundre ganger.

Biden sa i en tale at han ikke vil nøle med å rette nye angrep mot houthiene for å beskytte mennesker og skipstrafikk.

Leder for houthiene, Abdel-Malek al-Houthi, sa torsdag at deres respons kom til å bli hardere enn det vestlige land klarte påføre dem.

«Any American attack will not remain without a response. The response will be greater than the attack that was carried out with twenty drones and a number of missiles,» he said.

En etterretningsrapport som ble kjent torsdag gikk ut på at hundrevis av houthier er trent av Revolusjonsgarden i Iran. Det skriver Times of Israel.

Iran eskalerte da de bordet og overtok en oljetanker på vei til Tyrkia i Oman-bukta torsdag morgen.

Houthiene har gjennomført 27 angrep på skipsfarten, og mange av målene har ikke hatt noe med Israel å gjøre. En sikkerhetsanalytiker, Richard Goldberg, sier at USA må legge om strategien. Advarsler og trusler hjelper ikke mot houthiene.

«The president needs to fundamentally change the calculus for Iran and its proxies. Has President Biden ordered the Houthis to be re-listed as a foreign terrorist organization? President Biden ordered the $10 billion for Iran to be frozen? Will any IRGC targets in Yemen, or Iran’s intelligence cargo ship be targeted? These are all relevant questions that help inform what the policy is and whether deterrence will actually be restored.»

«Presidenten må fundamentalt endre regnestykket for Iran og dets stedfortredere. Har president Biden beordret houthiene til å bli gjenoppført som en utenlandsk terrororganisasjon? Har president Biden beordret at 10 milliarder dollar til Iran skal fryses? Vil noen IRGC-mål i Jemen eller Irans etterretningslasteskip bli angrepet? Dette er alle relevante spørsmål som hjelper til med å informere om hva policyen er og om avskrekking faktisk vil bli gjenopprettet.»

Noe av det første Biden gjorde, var å fjerne houthiene fra listen over terrororganisasjoner. Det var en gest til Iran som ikke er blitt gjengjeldt.

 

https://www.foxnews.com/world/us-uk-coalition-strike-iran-backed-houthi-targets-yemen-spate-ship-attacks-red-sea

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.