Amerikanerne vil ikke si spesifikt hvor USS Abraham Lincoln skal, annet enn at det skal støtte Central Command. Hangargruppen får assistanse av en bombegruppe som er landbasert. Ildkraften fra en hangargruppe er fryktinngytende. Foto: US Navy/Reuters/Scanpix

Bakgrunnen for at USA sender hangargruppen USS Abraham Lincoln til området Persiabukta, er at USA fikk informasjon om at Iran planla et angrep mot amerikanske mål.

Nasjonal sikkerhetsrådgiver John R. Bolton kunngjorde søndag at USA sender  USS Abraham Lincoln til regionen.

Associated Press kan fortelle at det skyldtes etterretning om at Iran planla angrep mot ameirkanske interesser.

A White House decision to dispatch an aircraft carrier and other military resources to send a message to Iran followed “clear indications” that Iranian and Iranian proxy forces were preparing to possibly attack U.S. forces in the region, a defense official told the Associated Press.

Bolton sa USA ville sende en advarsel:

Bolton said the move was in response to “a number of troubling and escalatory indications and warnings.” He didn’t provide details, but said the U.S. wants to send a message that “unrelenting force” will meet any attack on U.S. interests or those of its allies.

USA har den senere tid trappet opp presset mot Iran: Det er slutt på unntakene fra oljeembargoen mot Iran. Olje er Irans hovedinntektskilde. Revolusjonsgarden, som er en stat i staten, er klassifisert som en terrororganisasjon. Det er et alvorlig anslag mot den iranske maktstrukturen. Det er første gang en statlig gren har fått terror-betegnelsen. EU likte ikke dette skrittet.

Det var Revolusjonsgarden som tok amerikanske gaster til fange på tampen av Obamas periode og ydmyket dem for en hel verden. Obama sendte også en flylast med cash til Iran, uten å kreve at alle amerikanske fanger ble satt fri.

Det kan være at Iran stritter imot Trumps nye linje og håper på vestlig splittelse. Men det er ikke tegn til at Trump gir etter. Han handler i overensstemmelse med Egypt og Saudi-Arabia.

Iran kan ha hatt en finger med i det voldsomme bombardementet mot Israel i helgen. Utenriksminister Mike Pompeo antydet det på vei til Europa.

“It is absolutely the case that we have seen escalatory actions from the Iranians and it is equally the case that we will hold the Iranians accountable for attacks on American interests,” Pompeo said. “If these actions take place, if they do by some third-party proxy, a militia group, Hezbollah, we will hold the Iranian leadership directly accountable for that.”

På direkte spørsmål benektet Pompeo at trusselen fra Iran har med Gaza-rakettene å gjøre.

Asked if the Iranian action were related to the deadly events in Gaza and Israel — militants fired rockets into Israel on Sunday and Israel responded with airstrikes — Pompeo said, “It is separate from that.”

Iranerne har gitt amerikanerne en blodig nese tidligere. Men de tør ikke våge seg for langt frem i forhold til Trump.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂