USA sender ytterligere 1.000 mann til Persiabukta i tillegg til de 1.500 som ble varslet sist måned, opplyste konstituert forsvarsminister Patrick Shahanan mandag. Mannskapet skal sørge for elektronisk overvåking og beskytte amerikanske styrker i området.

A U.S. defense official, speaking on condition of anonymity, said the new deployment included forces who operate the U.S. military’s airborne intelligence, surveillance and reconnaissance capabilities that help detect threats and scoop up sensitive imagery and intelligence. The deployment would also involve personnel who can strengthen protection of U.S. troops already deployed to the region.

USA offentliggjorde flere bilder av patruljebåten som dukket opp og fjernet en magnetmine fra den japanske tankeren Kokuka Courageious 13. juni. USA mener kun en «state actor» har en beredskap som dukker opp og fjerner en mine som ikke har gått av.

“Iran is responsible for the attack based on video evidence and the resources and proficiency needed to quickly remove the unexploded limpet mine,” Central Command said in a statement.

Shanahan sa angrepene føyer seg inn i et mønster de har sett over lengre tid fra Irans side.

“The recent Iranian attacks validate the reliable, credible intelligence we have received on hostile behavior by Iranian forces and their proxy groups that threaten United States personnel and interests across the region,” Shanahan said in a statement.

U.S. says to send more troops to the Middle East, cites Iran threats

-Hormuz-stredet skal være åpent

Utenriksminister Mike Pompeo lovte søndag at USA vil sikre at sjøveien gjennom Persiabukta forblir åpen.

“This is an international challenge, important to the entire globe. The United States is going to make sure that we take all the actions necessary, diplomatic and otherwise, that achieve that outcome,” Pompeo said.

Pompeo avgir dermed en forpliktelse som det må håndheve og det vil bli vanskeligere for Iran å gjennomføre angrep på skipsfarten, hvis det er Iran som står bak.

Schiff

Leder av utenrikskomiteen i Representantenes hus, Adam Schiff, støttet Pompeo, noe som er høyst uvanlig.

Adam Schiff, head of the House Intelligence Committee and a leading Democratic critic of the administration, said the evidence of Iranian involvement “is very strong and compelling.”

He told CBS’s Face the Nation: “I think this was a Class-A screw-up by Iran to insert a mine on the ship.

“It didn’t detonate, they had to go back and retrieve it. I can imagine there are some Iranian heads rolling from that botched operation.”

Det betyr at Trump-administrasjonen har tverrpolitisk støtte bak seg i konfrontasjonen med Iran.

Pompeo sa USA ikke ønsker krig.

“We don’t want a war. We’ve done what we can to deter this,” Pompeo said. “The Iranians should understand very clearly that we will continue to take actions that deter Iran from engaging in this … kind of behavior.”

Pompeo promises safe passage for oil tankers 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.