De største og farligste bombene i Irak er produsert i Iran, ifølge amerikansk etterretning. Mullahene i Teheran spiller et meget høyt spill.

The most lethal weapon directed against American troops in Iraq is an explosive-packed cylinder that United States intelligence asserts is being supplied by Iran.
..
The focus of American concern is known as an «explosively formed penetrator,» a particularly deadly type of roadside bomb being used by Shiite groups in attacks on American troops in Iraq. Attacks using the device have doubled in the past year, and have prompted increasing concern among military officers. In the last three months of 2006, attacks using the weapons accounted for a significant portion of Americans killed and wounded in Iraq, though less than a quarter of the total, military officials say.

Because the weapon can be fired from roadsides and is favored by Shiite militias, it has become a serious threat in Baghdad. Only a small fraction of the roadside bombs used in Iraq are explosively formed penetrators. But the device produces more casualties per attack than other types of roadside bombs.
..
According to American intelligence, Iran has excelled in developing this type of bomb, and has provided similar technology to Hezbollah militants in southern Lebanon. The manufacture of the key metal components required sophisticated machinery, raw material and expertise that American intelligence agencies do not believe can be found in Iraq. In addition, some components of the bombs have been found with Iranian factory markings from 2006.

Amerikanerne skal over helgen presentere bevis på iransk innblanding, som skulle vært presentert forrige helg. Saken er uhyre sensitiv. Amerikanerne bør ha håndfaste beviser for at anklagene skal bli trodd.

På vestlig hold har flere reagert på at Bush-administrasjonen har lagt an en tøffere retorikk overfor Iran. Men hvis det kan dokumenteres at iranske bomber dreper amerikanske soldater og sogar med iransk instruksjon, vil USA ha en en sak. Da ber Iran om trøbbel. Det er allerede betydelig frykt i regionen for «persisk» innflytelse.

Amerikanerne tror Hizbollah står for en del av opplæringen, på iransk befaling. Dermed er også Libanon innblandet.

USA har gjennom den sveitsiske ambassaden i Teheran advart Iran om at de leker med ilden. Uten å få svar.

The United States, using the Swiss Embassy in Tehran as an intermediary, has privately warned the Iranian government to stop providing the military technology to Iraqi militants, a senior administration official said. The British government has issued similar warnings to Iran, according to Western officials. Officials said that the Iranians had not responded.

Angrepene med de avanserte bombene begynte så tidlig som på slutten av 2003. De benyttes av Mahdi-militsen for å holde amerikanerne ute av deres områder.

Amerikanerne har de siste ukene mistet mange helikoptre. Skulle det vise seg at de er skutt ned med iransk hjelp vil USA måtte foreta seg noe.

Deadliest Bomb in Iraq Is Made by Iran, U.S. Says

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂