Nytt

Mohamed Badie var øverste leder for Det muslimske Brorskapet i Egypt. Nå befinner han seg i fengsel. På høyden av sin makt, da Brorskapet hadde både presidenten og flertallet i nasjonalforsamlingen, sa han, ifølge Reuters: Mohammed Badie said during his weekly message that Jews were spreading “corruption,” had slaughtered Muslims and desecrated holy sites. He further called on Muslims to fight Israel, saying Zionists only understood force.

Fangebildet er tatt 16. mai 2015. Foto: Mohamed Abd El Ghany/Reuters/Scanpix

Trump-administrasjonen arbeider for å få Det Muslimske Brorskap klassifisert som en terrororganisasjon. Det vil være en krigserklæring til islamister over hele verden.

Det er The New York Times som har dette fra kilder i administrasjonen.

The Trump administration is pushing to issue an order that would designate the Muslim Brotherhood a foreign terrorist organization, bringing the weight of American sanctions against a storied and influential Islamist political movement with millions of members across the Middle East, according to officials familiar with the matter.

Det skal være Egypts president Abdel Fattah al-Sisi som ivrer for at USA skal bruke sin makt mot Brorskapet. Al-Sisi besøkte presidenten i Det hvite hus 9. april.

Al-Sisi og de militære styrtet Brorskapet som var i ferd med å gjøre Egypt til et islamistisk samfunn. Egypterne reagerte og gikk på gatene i milliontall. Hæren ble folkets helter da de veltet president Morsi.

Egyptiske myndigheter stempler allerede Brorskapet som en terrororganisasjon. Nå vil Sisi at USA skal gjøre det samme.

In a private meeting without reporters and photographers, Mr. el-Sisi urged Mr. Trump to take that step and join Egypt in branding the movement a terrorist organization.

Ifølge Nytimes skal det være delte meninger innad i Trump-administrasjonen. Sikkerhetsrådgiver John R. Bolton og utenriksminister Mike Pompeo er for, men deler av diplomatiet, Det nasjonale sikkerhetsråd og Pentagon skal være skeptiske eller mot.

In a statement, Sarah Huckabee Sanders, the White House press secretary, acknowledged that the administration was working on designating the Muslim Brotherhood terrorists.

“The president has consulted with his national security team and leaders in the region who share his concern, and this designation is working its way through the internal process,” Ms. Sanders said.

Bakgrunnen er at en offisiell stempling som terrororganisasjon utløser en del restriksjoner, både diplomatiske, bevegelsesmessig og økonomisk, som også vil kunne ramme de som samarbeider med de stemplede. Det vil i sin tur skape forviklinger og problemer når amerikanerne skal interagere med dem. Men det lar seg gjøre å komme utenom problemene med såkalte «waivers», fritak.

Revolusjonsgarden

Dagen før al-Sisi kom til Washington, 8. april, besluttet Trump å klassifisere Revolusjonsgarden i Iran som en terrororganisasjon. Også dette utløste sterke motforestillinger innen administrasjonen og blant allierte. Flere advarte. Det er første gang en gren av en regjering er erklært for å være terrororganisasjon.

The move – the first time the United States had formally labeled part of another sovereign government as a terrorist group – created confusion among U.S. officials who initially had no guidance on how to proceed and on whether they were still allowed to deal with such interlocutors, three U.S. officials said. (…)

The State Department’s Near Eastern and South and Central Asian bureaus, wrote a rare joint memo to Pompeo before the designation expressing concerns about its potential impact, but were overruled, two U.S. officials said on condition of anonymity.

The action was also taken over the objections of the Defense and Homeland Security Departments, a congressional aide said.

Det er samme typer innvendinger mot å stemple Brorskapet: Arbeidet i regionen vil bli vanskeligere.

Fellesnevner

Men Trump ønsker å ramme organisasjoner som med religion som våpen forsøker å blande seg inn i politiske prosesser, også med vold. Prestestyret bruker Revolusjonsgarden som våpen og Brorskapet undergraver regimer som kong Abdullah i Jordan og president al-Sisi.

Pendelen har svingt tilbake til realpolitikk, og USA er blitt en illusjon mindre: Islamister og demokrati går dårlig sammen. Der hvor de førstnevnte slipper til, blir det lite demokrati.

Men det er ikke New York Times eller Aftenposten enig i. Der fremstilles fortsatt president Mohamed Morsi som en demokratisk valgt president som ble styrtet i et kupp.

Det er bare det at det å være for Brorskapet i dag er noe helt annet enn å sverme for det i 2011.

 

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.