Egypts sterke mann, Abdel Fattah el-Sisi, tar til orde for et generaloppgjør med politisk islam, både den voldelige og den ikke-voldelige. Han går inn for en «arabisk styrke» som kan konfrontere terroristene. Samtidig lurer han på hvor USA står.

El SISI 660

Obama-administrasjonen ser en alliert i ikke-voldelig islamisme. Det gjør ikke el-Sisi. Egypt vet hva Brorskapets styre betyr. El-Sisi står for en mer konsekvent politikk enn USA gjør. Det Obama kanskje glemmer er at Egypt er en viktig player i Midtøsten. De andre landene ser Egypts politikk opp mot USAs. Hvem er mest klarsynt? Også i forhold til Iran.

Det er Obama-administrasjonens dømmekraft som står på spill.

el-Sisi sier i et intervju med Fox News at han ser for seg en «arabisk styrke», som kan bekjempe IS og dets filialer, senest tirsdag var det et nytt angrep i Sinai-ørkenen.

Den skulle bestå av soldater fra Saudi-Arabia, Jordan Emiratene og Kuwait. Utelatt er Qatar, Tyrkia og Iran. Disse stoler ikke den konservative/moderate sunni-koalisjonen på. Hvordan kan Saudi-Arabia passe inn i en krig mot jihadister? Saudi-Arabias utenrikspolitikk er noe helt annet enn politikken på hjemmebane.

Dette er regimer som vet at jihadistene ønsker å styrte dem. Det er mange skrekkens eksempler å vise til. Libya er det siste. Konservativ sunni-islam frykter mest av alt kaos.

Forholdet til USA er ikke det beste. Obama-administrasjonen er ambivalent. Den har innstilt leveranser av tunge våpen, som stridsvogner, Harpoon-missiler og fly. I desember ble til sist ti Apache-helikoptre levert, og Egypt får fortsatt 1,5 milliard dollar i militærhjelp. Men gnisningene består. Egypt varslet ikke USA da dets flyvåpen bombet IS-mål i Libya.

Det mest «spennende» og nytenkende med el-Sisi er hans oppgjør med islamismen.

At Vesten befinner seg på motsatt side og søker et konkordat med den ikke-voldelige politiske islam, er et veiskille av stor historisk betydning. De fleste mennesker i Vesten er ikke klar over et slikt valg, selv om de møter det i form av små konsesjoner i dagliglivet.

He also said it’s important to push to «reinstate the right meaning of religion.» Addressing the role of the Muslim Brotherhood in his country, he spoke out against what he described as «political Islam.»

He said the people of Egypt have a «real fear of this kind» of system, adding they feel «these people have turned their lives into a living hell.»

He made these remarks in the course of defending the ouster of Morsi, who had been aligned with the Muslim Brotherhood. Responding to characterizations of his removal as a «coup,» el-Sisi acknowledged that «free and fair elections» resulted in Morsi’s election. But he said millions of Egyptians took to the streets when they wanted to remove that leadership — he claimed the country was headed into a «vicious cycle of civil war,» at the time he and other military leaders intervened.

 

http://www.foxnews.com/politics/2015/03/09/exclusive-el-sisi-urges-arab-ready-force-to-confront-isis-questions-if-us/

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂