Araberlandene oppfattet avtalen USA har inngått med Iran som et nederlag. De ser forholdet til Iran som et null-sum-spill. Fremgang for Iran er deres tap.

Implisitt ligger et tillitstap i forholdet til USA. Land som Saudi-Arabia stoler ikke lenger på Washington. Liberale medier påpeker sjelden at Obamas aksjer har sunket både i Jerusalem og Riyadh. Kan det være noe med hans politikk som gjør at tradisjonelle allierte har synkende tillit til presidenten?

Iran er engasjert i en blodig krig mot sunni-stater, i både Syria, Irak og Jemen. Ingenting tyder på at avtalen vil få Iran til å senke ambisjonene.

 

Most significantly, perhaps, the agreement is a watershed moment in Arab-American security relations. According to Mark Heller, a principle research associate at the Institute for National Security Studies, the nuclear deal is a symptom of Iranian-American rapprochement viewed with suspicious by most Arab states.

“Arab states are concerned that they can’t really count on the United States anymore to view Iran — as they do — as an adversary,” he said.

Amerikanske presidenter er kritisert av den liberale pressen for å inngå realpolitiske allianser med autoritære eller enda tyranniske regimer. Men når Obama inngår en vidtrekkende avtale med et totalitært teokrati er kritikken svakere. Er det mer laudabelt å la seg forlede til å tro på et religiøst diktaturs lovnader?

Araberstatene spør seg hvilken strategi USA har overfor Iran. USA må ha gjort seg noen tanker om Irans støtte til Hizbollah og militser i Irak og Jemen. Washington må ha tenkt at en lettelse av sanksjonene vil gjøre Iran i stand til å øke disse engasjementene. Det er en slik kontekst araberstatene vurderer avtalen i. De tenker helhet.

John Kerry og Obamas retorikk adresserer ikke disse spørsmålene. Jo mindre de gjør det, jo større er risikoen for at de rikeste araberstatene vil legge ut på veien mot egne atombomber.

CNN intevjuet Saudi-Arabias Washington-ambassadør, Adel al-Jubeir, i mars:

FILE - This May 16, 2003 file photo photo shows Adel al-Jubeir, then foreign affairs adviser to the Saudi Arabian crown prince, during a news conference at the Saudi Arabian embassy in Washington. The Obama administration on Tuesday, Oct. 11, 2011 accused agents of the Iranian government of being involved in a plan to assassinate al-Jubeir, the Saudi ambassador to the United States. (AP Photos/Susan Walsh, File)

FILE – This May 16, 2003 file photo photo shows Adel al-Jubeir, then foreign affairs adviser to the Saudi Arabian crown prince, during a news conference at the Saudi Arabian embassy in Washington. The Obama administration on Tuesday, Oct. 11, 2011 accused agents of the Iranian government of being involved in a plan to assassinate al-Jubeir, the Saudi ambassador to the United States. (AP Photos/Susan Walsh, File)

“The Kingdom of Saudi Arabia will take whatever measures necessary to protect its security,” Jubeir said in a statement reminiscent of Prime Minister Benjamin Netanyahu. “There are two things over which we do not negotiate: our faith and our security.”

Indeed, for some Gulf states, the fight against Iran is no less about faith than it is about security. Gulf Arab editorials often refer to the Iranian threat in religious terms, as a battle between Shiite and Sunni Islam. There is also often a pronounced ethnic element — a perceived struggle between Persians and Arabs.

 

http://www.timesofisrael.com/following-iran-deal-a-deafening-arab-silence/

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.