This photo released on Tuesday, Nov. 5, 2019, by the Atomic Energy Organization of Iran shows centrifuge machines in Natanz uranium enrichment facility in central Iran. Iran announced on Monday that had started gas injection into a 30-machine cascade of advanced IR-6 centrifuges in Natanz complex. (Atomic Energy Organization of Iran via AP)

Iran har for første gang på fire år begynt å anrike uran på det underjordiske atomanlegget Fordo, opplyser Irans atomenergi-organisasjon.

Anrikingen av uran på Fordo-anlegget bryter med et av kjernepunktene i atomavtalen fra 2015, noe som blir sett på som et forsøk på å legge press på de andre avtalepartene for å oppfylle sine forpliktelser.

Atomavtalen er skjør etter at USAs president Donald Trump trakk landet ut av avtalen i 2018 og fornyet sanksjonene mot Iran.

Tidligere denne uken begynte ingeniører ved anlegget å sprøyte urangass inn i sentrifuger i atomanlegget, ifølge en uttalelse fra Irans atomenergi-organisasjon.

Talsperson Behrouz Kamalvandi fra Irans atomenergi-organisasjon opplyser at det ble sprøytet urangass inn i over 1.000 sentrifuger, og at nivået på ankringen av uran er på 4.5 prosent. Kamalvandi sier at Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) er blitt informert om alle stegene som er blitt tatt på Fordo-anlegget.

I henhold til atomavtalen skal Fordo-anlegget bare bli brukt til forskningsformål, og sentrifugene skal bare bli testet uten gassinjeksjoner. Avtalen fastsetter også et tak på anrikingen av uran på 3,37 prosent.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.