Ledelsen for Iran, med ayatollah Ali Khamenei i spissen, bestemte nylig at Iran må bli en atommakt så fort som mulig. Målet er å ha en atombombe innen utgangen av neste år.

Kilden til denne mildt sagt oppsiktsvekkende opplysningen er Alireza Jafarzadeh, en iraner bosatt i Washington. Han var talsmann for National Council of Resitance in Iran, NCRI, også kjent som den politiske gren av Mujahedin Khalq, inntil USA satte organisasjonen på terrorlisten.

Men til tross for denne tvilsomme forbindelsen blir Jafarzadeh lyttet til. Det var nemlig han som i august i fjor kunne fortelle verdenssamfunnet at Iran hadde en hemmelig fabrikk for anriking av uran med sentrifuger på et sted som heter Natanz, og en fabrikk for tungtvann i Arak. Dette var totalt ukjent for Det internasjonale atomenergibyrået i Wien.

Det var disse avsløringene som tvang regimet til å inngå et et kompromiss med EU-troikaen, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, om å stille produksjonen i bero.

Men IAEA har måttet krangle om oppfyllelsen av avtalen, og i januar ble det kjent at Iran har en avansert sentrifuge for anriking, kalt P2, som det ikke har opplyst om.

Tilliten til Iran er med andre ord svekket. Et styremøte i IAEA er nært forestående, og det meldes fra Wien at USA har fått EU-landene med på en resolusjon der Iran trues med sanksjoner, hvis landet nå ikke skrinlegger atomplanene.

Iran truet idag med å bryte samarbeide med IAEA. Det passer bra til et annet punkt som ble vedtatt på det hemmelige møtet: Iran skulle opptre aggressivt overfor IAEA og beholde initiativet.

Khamenei og ledelsen mener atomvåpen er avgjørende for at Iran, les: deres egen ledelse, kan overleve.

Alireza Jafarzadeh sier han har informasjonen om det hemmelige møtet fra de samme kildene som fortalte ham om de hemmelige anleggene for anrikring av uran.

Møtet fant sted etter at Pakistans atomguru, Abdel Qader Khan, hadde stått fram og tilstått at han hadde eksportert atomteknologi.

Alireza Jafarzadeh sier de iranske lederne ble enige om å flytte anrikinigen av uran til mindre anlegg. En japansk avis skriver at Iran har inngått avtale med Nord-Korea om å bygge et felles anrikingsanlegg i Nord-Korea.

Skulle Iran få atomvåpen vil det med ett slag endre maktbalansen i Midtøsten. Det vil også påvirke forholdt lenger øst, mellom Pakistan og India.

Kilde: Reuters Iran Moves Uranium Enrichment to Secret Plants -Exile
By Louis Charbonneau

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂