Sakset/Fra hofta

Sist lørdags angrep på verdens største av-svovlingsanlegg for råolje i Saudi-Arabia har så langt gitt oss flere spørsmål enn svar. De to store spørsmålene er hva slags svar vi får, og når.

Oljeprissjokket ble ikke fullt så stort som mange spådde, men usikkerheten om hvilke konsekvenser det vil få, er minst like tykk og ugjennomtrengelig som røyken over det brennende anlegget.

På Twitter og ellers på nettet koker det av spekulasjoner. Noen av disse har vi adressert – se her og her –  noen andre kommer her:

  • Hvorfor klarte ikke Saudi-Arabias amerikanske luftvernsystemer, bla Patriot- og THAAD-batterier, å avverge angrepene?
  • Uansett om missilene gikk under radarene – bokstavelig talt – hva fikk Iran til å ta sjansen på å utfordre Saudi-Arabias og USA (og Israel) på denne måten, nå?
  • Hadde Kina og Russland gitt Iran grønt lys for å bombe Saudi-Arabia? I så fall, hvorfor?
  • Hva snakket Putin, Erdogan og Rouhani om i Ankara på mandag? Hvorfor kniste både Irans president Hassan ar-Rouhani og hans utenriksminister Mohammad Javad Zarif så hjertelig av Putins tale på dette møtet?

Det siste er enklest å svare på. En av verdens ledende eksperter på islamsk terror, syrisk-amerikanske Hassan Hassan ga oss denne, tematikken til tross, kostelige tweeten:

Amazing — in a summit with two of Saudi Arabia’s archrivals in the region, Putin says Riyadh should buy Russia air defense to protect its infrastructure against any attacks. All while the Iranian foreign minister & president are giggling.

Det er nærmest så en må gni seg i øynene. Ikke før har Putin klart å selge sine S-400 luftvernbatterier til NATO-landet Tyrkia, så vitser han om å gjøre samme handlene med Irans erkefiende, wahabittene i Saudi-Arabia!

Men, det er flere betenkelige signaler, også ad Syria, fra toppmøtet i Ankara i går, mandag 16. Dvs fra en som ikke var tilstede, nemlig Syrias president, Bashar al-Assad. For første gang på år og dag sier han seg enig med Erdogan i noe som helst. Nå karakteriserer også Assad at amerikansk-støttede SDF (og YPG) som terrorister. På Twitter ser jeg tiltagende mumling det om et nært forestående angrep på SDF fra syriske regjeringsstyrker. Tyrkia har snakket om det samme i uker, for ikke å si måneder. De syriske regjeringsstyrkene vil sannsynligvis ikke kunne «befri»så mye som en eneste kurdisk landsby, om de ikke hadde full oppbakking fra sine russiske og iranske venner, inkludert Hizbollah. En syrisk avhopper med fire års fronttjeneste i Syria fortalte meg forleden dag om hvor godt utstyrte og vel forsynte de russiske og iranske (igjen inkludert Hizbollah) styrkene var, kontra de tvangsinnrullerte syrerne.

Av og til gikk vi så lenge uten vann at vi måtte grave i jorda for å klare å fukte leppene. Det var verst på fronten ved Palmyra i 2015, fortalte han meg.

Samtidig melder våre venner i det halvstatlige, iranske farsnews at amerikanerne har sendt nye kolonner med militært utstyr over grensen til SDF fra Irak.

Det er grumset vann, og jeg vil ikke gi meg til å spå om hva som kommer til å skje!

Da er det lettere å se på hva som skjer i USA. Der har demokratene nå blitt venner med (slemme) Iran (lex Obama), mens republikanerne holder seg inne med (slemme) Saudi-Arabia (lex Trump), slik denne tweeten illustrerer så godt.

Er det rart jeg får apoplektisk anfall hver gang noen begynner å mumle om CO2 og «det grønne skiftet»?

Verden går av skaftet, derom hersker ingen tvil, Vi vet ikke når, men likevel ønsker vi i Document at våre lesere i det minste skal få tilgang til relevant informasjon om hvorfor. Det er da noe! Vi er glade for all støtte, bare så det er nevnt!

 

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Les også

Les også