Nytt

En tyrkisk kontrollpost sør for Idlib ble fredag omringet av syriske styrker, og ifølge ubekreftede meldinger skal flere andre tyrkiske styrker regelrett ha flyktet.

Den tyrkiske utenriksministeren Mevlut Cavusoglu skal ifølge France24 ha sagt at tyrkiske styrker ikke vil forlate observasjonsposten, som ligger i byen Morek, mellom Idlib og Hama.  Men, ifølge ubekreftede meldinger på sosiale medier skal flere tyrkiske soldater ha rømt denne og andre observasjonsposter. Posisjonen skal være bemannet med vel 80 tyrkiske soldater og offiserer, og uoffisielt heter det at posisjonen bare har vann for fem dager, og at det er lite drivstoff igjen. Dersom de syriske regjeringsstyrkene gjør alvor av å kutte strømforsyningene, kan det bli hett på mer enn en måte for de omringede soldatene.

 

Den syriske offensiven har vært under oppseiling siden i mai, men startet for alvor sist mandag med at en tyrkisk kolonne med forsterkninger på vei til fronten ved Khan Shaykhon ble bombet av syriske fly. Ifølge ubekreftede meldinger skal russiske fly ha avskåret tyrkiske F-16 fly som forsøkte å komme kolonnen til unnsetning. Flere tyrkisk-støttede syriske opprørssoldater skal ha blitt drept i angrepet.

Forsterkningene kom aldri frem, og onsdag inntok så syriske regjeringsstyrker Khan Shaykhon etter harde kamper. Opprørerne har sammen med hundretusener av sivile flyktet nordover i Idlib-provinsen, og paradoksalt nok kan altså Tyrkia nå forvente en ny bølge av syriske flyktninger, samtidig som de prøver å sende flere hundretusen syrere tilbake over grensen til den ennå halvoffisielle sikkerhetssonen i de kurdisk-amerikansk-kontrollerte delene av det nordlige Syria.

Tyrkias president Tayyip Erdogan hadde i dag en telefonsamtale med Russlands president Vladimir Putin, der de ble enige om å «aktivisere felles anstrengelser for å hindre terrorist-aktiviteter».

«They agreed to activate mutual efforts with the goal of liquidating terrorist threat coming from this region,» during a phone call initiated by Erdogan, Agence France Presse quoted the Kremlin as saying in a statement. (Ash-Sharq Al-Awsat)

Erdogan har også opplyst om at han vil reise til Moskva for å møte Putin, kommende tirsdag.

Mye står på spill. Flere overraskelser kan komme.

Document følger nyhetsbildet både ute og hjemme, men uten statlige midler. Vi er avhengige av din støtte!

 

 

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Les også

Les også