Utenriksminister Javad Zarif forsøker fremstå som verdensvant og pragmatisk. Det finnes ingen moderate i Teheran, sier en amerikansk forsker til BBC Newshour. Det er hardlinere og sterke hardlinere. 

Irans FN-ambassadør Majid Takht Ravanchi sier det ikke kommer på tale å forhandle med USA så lenge de økonomiske sanksjonene består. Trump skjerpet sanksjonene mandag og rammet Den øverste leder, Ali Khamenei, personlig.

Forholdene ligger ikke til rette for dialog med USA, konstaterer Irans FN-ambassadør etter at president Donald Trump innførte nye sanksjoner.

USA må stanse sin «økonomiske krig mot det iranske folk», sa ambassadør Majid Takht Ravanchi til pressen i New York mens Sikkerhetsrådet møttes bak lukkede dører mandag.

– Du kan ikke starte en dialog med noen som truer deg, som skremmer deg, sier Ravanchi.

– Atmosfæren for en slik dialog er ennå ikke klar, tilføyer iraneren.

Få timer tidligere hadde USA presentert en rekke nye sanksjoner som rettes mot Irans øverste leder Ali Khamenei, samt en rekke iranske militærtopper. Samtidig sa USAs finansdepartement at de planlegger å svarteliste utenriksminister Mohammad Javad Zarif. Sanksjonene er de siste i en lang rekke økonomiske straffetiltak som amerikanerne innfører med mål om å få Iran til å bøye av for USAs krav.

– Så lenge trusselen er der, så finnes det ikke noen mulighet for at Iran og USA kan starte en dialog, sier Ravanchi.

Han gjentar Irans oppfordring til forhandlinger med land i regionen om hvordan sikkerheten kan bedres. Iran har bedt FN om å spille en rolle i å legge til rette for et slikt forum, tilføyer ambassadøren. (NTB)

 

Nye sanksjoner

USA innfører sanksjoner mot Irans øverste leder, samtidig som utenriksminister Mike Pompeo forsøker å bygge en internasjonal koalisjon mot landet.

USAs president Donald Trump kalte sanksjonene «hardtslående» da han mandag signerte en presidentordre med økonomiske straffetiltak. De rettes mot blant andre ayatolla Ali Khamenei.

– Vi ønsker ingen konflikt, sa Trump og la til at sanksjonene, avhengig av Irans svar, kan bli avsluttet i morgen – eller «om flere år».

Trump presenterte de varslede sanksjonene som et svar på Irans nedskyting av en amerikansk militær drone forrige uke. Men ifølge finansminister Steven Mnuchin var sanksjonene i det store og det hele planlagt før Iran skjøt ned en amerikansk drone forrige uke.

Sanksjoner mot utenriksminister

Mnuchin varsler samtidig at USA kommer til å innføre nye sanksjoner allerede senere i uka – rettet mot utenriksminister Mohammad Javad Zarif og åtte militærtopper i Irans revolusjonsgarde.

Iran er allerede hardt rammet av amerikanske sanksjoner og trekker på skuldrene av USAs siste trekk.

– Finnes det virkelig noen sanksjoner igjen som USA ikke har innført mot vårt land nylig eller de siste 40 årene? Vi vet ikke helt hva de nye sanksjonene går ut på og hva de er ment å ramme lenger, og vi anser dem ikke for å kunne ha noen påvirkning, sa Mousavi.

Russland hevder at de nye sanksjonene er ulovlige.

Pompeo med venner

Tidligere mandag landet Pompeo i Saudi-Arabia, en av USAs fremste allierte i regionen og et land som har lite til overs for Iran.

Pompeo møtte først kong Salman, som omtalte Pompeo som «en kjær venn», før han hadde samtaler med landets de facto leder, kronprins Mohammed bin Salman.

– USA ønsker å bygge en koalisjon som forstår utfordringene, og som er beredt til å slå tilbake mot verdens største terror-sponsor blant land, sa Pompeo, som beskrev Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater som «to fremragende allierte i de utfordringer som Iran utgjør».

Koalisjon

En amerikanskledet koalisjon vil ikke fungere og innebærer «ingenting nytt», svarte det iranske utenriksdepartementet.

Samtidig med sabelraslingen understreker Pompeo at USA er villig til å forhandle med ledelsen i Teheran.

– Vi er forberedt på å forhandle uten forhåndsbetingelser, sa han.

USA, Storbritannia, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater tar i en felles uttalelse til orde for «diplomatiske løsninger» i møte med Iran.

– Vi ber Iran om å stanse alle ytterligere handlinger som truer regional stabilitet, og ber innstendig om diplomatiske løsninger for å trappe ned spenningene, het det fra de fire kort tid før sanksjonene ble kunngjort fra Det hvite hus. (NTB) 24.juni

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂