Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sier regjeringen fortsatt er i «kunnskapsinnhentingsfasen» når det gjelder om Norge skal delta i den amerikanskledete marinestyrken i Persia-bukta. Det kan vanskelig tolkees som annet enn reservasjon som heller i retning av et nei.

– Hvordan Norge skal respondere på henvendelsene om eventuell deltakelse i en militær koalisjon i Persiabukta er fortsatt til vurdering, sier seniorrådgiver Marita Isaksen Wangberg.

– Norge søker mer informasjon om planene for å danne et godt beslutningsgrunnlag. Eventuelle norske bidrag vil bli behandlet på ordinær måte og Stortinget vil bli konsultert, sier hun.

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif advarte under et besøk Oslo i forrige måned Norge mot å slutte seg til den USA-ledede flåtestyrken.

– Et militært nærvær vil ikke gjøre Persiabukta tryggere. Historisk erfaring tilsier at militært nærvær gjør Persiabukta mindre trygg og fører til økt spenning, sa Zarif til NTB. (NTB)

Iran lokker og truer, men både Australia og Storbritannia sier de vil være med. Andre land har kommet til: Bahrain varslet at de går med, og nå følger Emiratene og Saudi-Arabia opp.

Saudi-Arabia varslet tidligere i uka at de slutter seg til, og torsdag fulgte De forente arabiske emirater etter.

– De forente arabiske emirater blir med for å støtte regionale og internasjonale forsøk på å møte trusler mot skipsfart og global handel, sa en talsmann for myndighetene i landet, ifølge AFP. (NTB)

Det er selvsagt Irans stadig mer aggressive politikk som får landene i regionen til å stille opp sammen med USA.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂