Saudi-Arabia som sammen med nabolandet De forente arabiske emirater ansees som den islamske verdens de facto-leder, skal ha blokkert et forslag om å bryte alle diplomatiske og økonomiske bånd til Israel under et toppmøte i Riyadh mellom Den arabiske liga og Organisasjonen for islamsk samarbeid.

Algeries idé

Blant kravene var blant annet å forhindre overføring av amerikansk militært utstyr til Israel fra amerikanske baser i regionen, fryse all diplomatisk og økonomisk kontakt med Israel, å bruke olje som pressmiddel eller true med det for å oppnå våpenhvile, hindre flyvninger til og fra Israel gjennom arabiske staters luftrom og sende en felles delegasjon til USA, Europa og Russland for å presse på for en våpenhvile.

Landene som avviste disse kravene var Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Bahrain, Sudan, Marokko, Mauritania, Djibouti, Jordan og Egypt, skriver Times of Israel og henviser til den kommersielle israelske TV-kanalen Channel 12.

I det offisielle kommunikeet efter det islamsk-arabiske toppmøtet ble det ikke delt detaljer om forslaget, men to delegater fortalte til Reuters at Algerie hadde fremmet et forslag om fullstendig å kutte båndene til Israel.

Iran: – IDF en terrororganisasjon

Møtet markerte også første besøk av et iransk statsoverhode i Saudi-Arabia nesten åtte måneder efterat Kina formidlet en våpenhvile mellom de to landene. Irans president Ebrahim Raisi ba samlingen av islamske land om å utpeke det israelske militæret som en «terrororganisasjon».

 

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.