Benjamin Netanyahu. Foto: Ronen Zvulun / REUTERS / NTB scanpix

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier han er i hemmelige samtaler med flere arabiske land om diplomatiske forbindelser.

– Det finner sted mange ikke-offentliggjorte møter med arabiske og muslimske ledere for å normalisere forbindelsene med Israel, sa Netanyahu søndag uten å nevne land ved navn.

En avtale om forbindelser med De forente arabiske emiratene, som USA bidro til å forhandle fram, ble kunngjort 13. august. Det var det første golflandet som oppretter forbindelser til Israel og det tredje i den arabiske verden etter Egypt og Jordan.

Mandag tar den første kommersielle flygningen til Abu Dhabi av fra Jerusalem med en israelsk delegasjon. Også president Donald Trumps svigersønn Jared Kushner er med på El Al-flyet.

Delegasjonen skal ha samtaler om en rekke temaer, blant annet luftfart, turisme, handel, helse, energi og sikkerhet, som følge av at Emiratene lørdag opphevet en lov om boikott av Israel.

USAs utenriksminister Mike Pompeo reiste i forrige uke til flere andre arabiske land – Sudan, Oman og Bahrain, i håp or å overtale dem til å følge Emiratenes eksempel, foreløpig uten resultat.

 


Norge forandrer seg raskt i takt med innvandringen. Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.