Donald Trump og Benjamin Netanyahu. Foto: REUTERS/Brendan McDermid / NTB scanpix

De forente arabiske emirater og Bahrain undertegner tirsdag det som omtales som en historisk avtale om normalisering av forholdet til Israel.

President Donald Trump er stolt vert for seremonien og har invitert over 700 gjester til plenen utenfor Det hvite hus.

På plass er både Israels statsminister Benjamin Netanyahu og de to lands utenriksministre, Abdullah bin Zayed Al Nahyan fra Emiratene og Abdullatif bin Rashid Al Zayani fra Bahrain.

De to araberstatene vender nå ryggen til den arabiske fredsplanen fra 2002, opphever sin boikott av Israel og etablerer normale forbindelser til landet.

Fredsplanen lover full arabisk anerkjennelse av Israel når landet trekker seg ut av de palestinske områdene som ble okkupert i 1967.

Avtalen med Emiratene ble kunngjort i midten av august, og fredag ble det også kjent at den lille øystaten Bahrain, der den sunnimuslimske kongefamilien styrer med hard hånd over landets sjiamuslimske flertall, følger etter.

Bahrain er en av USAs fremste allierte i regionen og huser hovedkvarteret til den amerikanske marinens femte flåte.

Palestinernes president Mahmoud Abbas og Hamas-leder Ismail Haniyeh, som ellers er uenige om det meste, raser over de to landenes helomvending.

Araberstatenes boikott har vært ett av palestinernes fremste forhandlingskort overfor Israel, og uten dette kan de bli tvunget til å godta Trumps og Netanyahus omstridte visjon for en fredsløsning.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.