Israel har invitert USA, De forente arabiske emirater, Bahrain og Marokko til et «historisk toppmøte».

Ifølge israelsk UD har utenriksministrene i de fire landene takket ja til invitasjonen fra Israels utenriksminister Yair Lapid.

Møtet finner sted søndag og mandag.

Emiratene, Bahrain og Marokko normaliserte alle forholdet til Israel mens Donald Trump var amerikansk president og vendte med det ryggen til det arabiske forslaget til fredsplan mellom Israel og palestinerne fra 2002.

Araberstatene lovet i fredsplanen å oppheve sin boikott av Israel og etablere normale forbindelser når landet trakk seg ut av de palestinske områdene som ble okkupert i 1967.

Som takk for anerkjennelsen av Israel, fikk Emiratene kjøpe kampfly fra USA, og Trump takket Marokko ved å anerkjenne landets okkupasjon av Vest-Sahara.

Bahrain, der den sunnimuslimske kongefamilien styrer med hard hånd over landets sjiamuslimske flertall, var fra før en av USAs fremste allierte i regionen og huser hovedkvarteret til den amerikanske marinens femte flåte.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.