Kommentar

Bildene av tilfangetatte IS-krigere har virkelighetens råhet. Kurdisk peshmerga har tatt disse karene til fange sørvest for Kirkuk, og det er bare seks dager siden. I dag slåss de samme peshmergaene mot iransk-kontrollert milits. Midtøsten er en jungel der bare den sterkeste overlever. Foto: Ako Rasheed/Reuters/Scanpix

Benjamin Netanyahu ville gjerne, men turde ikke. Fallhøyden var for stor. Obama sa han kunne, men det var nok å se til Syria for å forstå at han aldri kom til å bombe Irans atomanlegg.

En hel verden, les: Midtøsten og diktaturer rundt om i verden, forsto at USA ikke lenger var en supermakt. USA satset bare på Google og Apple i fortsettelsen.

EU har innkassert et fredsutbytte de aldri har tenkt å gi fra seg. Obama nøyde seg med å drepe jihadister med droner.

Trump har arvet en stor regning.

Motstanden mot Trump er å sterk at tvilen kommer en gal diktator i Nord-Korea til gode.

Men Teheran kan ha gitt Trump påskuddet til å ta iranerne skikkelig. Alle i Midtøsten forstår at Teheran er ved å flytte frem sine posisjoner.

Balansen er allerede forrykket. Når perserne tør å opptre så dristig ser sunni-statene seg om etter noen som kan sette dem på plass. Bare USA kan.

Hvis Trump gjør alvor av det CIA-sjef Pompeo, finansminister Mnuchin og han selv sa sist uke, har de ikke bare Saudi-Arabia, Egypt, Jordan og sunnier i Libanon, Golfen og resten av verden bak seg. De har også Israel med seg. Iran har lykkes å forene sunni-statene og Israel.

Midtøsten er preget av eskalerende kaos. Det er tvilsomt om Syria igjen vil bli en forenet stat. Nå ser det ut til at Irak også kan gå i oppløsning.

Den form for imperialisme som Teheran står for er en type shia-sekterisme som provoserer sunniene noe voldsomt. De vil aldri underlegge seg shiaenes hegemoni. Dette vet Washington. Det er derfor ingen som tror på Bagdads forsikringer om at de bare er ute for å sikre Iraks enhet. Det er shia-dominans, dvs Teherans interesser, det handler om.

Ikke før var IS i ferd med å bli nedkjempet før det åpnes et nytt kapittel.

Kurdiske nasjonale aspirasjoner står mot iranernes imperiedrømmer.

Det burde ikke være vanskelig for USA å velge.

Kurdisk uavhengighet er den ene positive faktoren som kan bli et stabiliserende element. Kurderne er vestvennlige og pro-israelske.

Trump vil måtte trå på en del ømme tær: Men hva er alternativet? Erdogan vil forbli troløs og lunefull selv om USA skulle unnlate å handle. Alle aktørene er upålitelige. Bare USA kan gi den forutsigbarhet som sårt trengs.

Trump er opptatt av å være den som skaper fred. Det er et fremmedord i dagens Midtøsten. Regionen er ved å få så mange konflikter – tenk bare på krigen i Jemen og Qatar, at Syria bare kan bli en forløper for noe enda større. Det ble sagt da Syria-krigen brøt ut at Midtøsten sto foran en tredveårskrig.

Tenk hva det vil få å si for Europa!

Men Europa forstår ingenting. EUs utenriksministre ber i dag Trump holde fast på atomavtalen med Iran.

Da EUs utenriksministre møttes i Luxembourg mandag, sto Iran øverst på agendaen. Budskapet var at avtalen må reddes.

– Det er en avtale som virker. Det er en avtale vi trenger for vår sikkerhet. I dag venter jeg at utenriksministrene vil sende et sterkt signal om at Europa står samlet bak den, sa EUs utenrikssjef Federica Mogherini på vei inn til møtet.

– Avtalen er bra for sikkerheten, bra for verden, bra for Iran og bra for Europa, istemte Storbritannias utenriksminister Boris Johnson. (NTB)

 

Det er alt de klarer å komme frem til. Ikke en ny tanke.

En slik passivitet er garantien for at konfliktene eskalerer.

Tenk bare hva Iran ønsker å gjøre mot Israel, når de får sjansen. Under hele Syria-krigen har Iran fortsatt å ruste opp Hizbollah. Til den neste krigen mot Israel.

Israel vet. De har visst hele tiden, og handler:

 

Israel har gjennomført et luftangrep mot syriske styrker øst for Damaskus etter at de angivelig åpnet ild mot israelske fly.

En talsmann for det israelske militæret sier at flyene ble angrepet mens de var på et rutinemessig rekognoseringsoppdrag over Libanon.

Flyene angrep et syrisk antiluftskyts-batteri, og vendte hjem uskadd. Talsmannen opplyser at det antas at antiluftskyts-batteriet nå er ute av funksjon.

Når skal det gå opp for europeerne at de er mye mer utsatt enn USA og at de har felles interesser med Israel? I stedet har de hengitt seg en politisk villfarelse og bærer frem daglige ofringer til politiske avguder som ødelegger dem..

 

Les også

-
-
-
-

Les også