Migranter som har overlevd tolv dager i Middelhavet, for deretter å bli tatt med tilbake til Libya, befinner seg i en leir i Misratah den 4. desember 2018. Foto: Ayman al-Sahili / Reuters / Scanpix.

Migrantene som la ut i gummibåter fra kysten av Libya forrige lørdag, søndag og mandag, ble mot sin vilje tvunget fra land under trusler om å bli drept av væpnede menneskesmuglere. Det forteller den 31 år gamle nigerianske migranten Hamido Mussa, en av dem som ble plukket opp og tatt med tilbake av den libyske kystvakten, til Corriere della Seras Midtøsten-korrespondent Lorenzo Cremonesi.

Det var for kaldt og for mye vind og bølger, sier Mussa, men åtte menn med maskinpistoler sa at de ville drepe enhver som nektet å dra. I hans gruppe ble i alt 142 mennesker sendt avgårde i to gummibåter, og flere av dem døde på ferden. I en annen båt som la ut fredag, overlevde kun tre av 120.

Den uforlignelige Cremonesi har oppsøkt områdene utenfor Tripoli som tidligere var kontrollert av Gaddafis klan, hvor hverken FN, NGO-ene eller andre journalister beveger seg. Villaene omgitt av store friluftsområder, andre bygninger og høye murer hvor fremstående medlemmer av denne klanen pleide å trekke seg tilbake, er nå overtatt av militser til bruk som migrantleirer.

Stillbilde: Corriere della Sera.

Den italienske reporteren treffer Mussa inne i en av disse leirene, hvor han også har tatt bilder. Hundre- eller tusenvis av personer holdes fanget, og utover vitnesbyrd som 31-åringen og andres er det uråd å ta rede på hvordan de behandles, men det dreier seg under enhver omstendighet om menneskerettsbrudd.

Bak disse murene, mellom Misratah og Garabulli/Castelverde, holder militsene uregistrerte migranter ulovlig som fanger – eller rettere sagt som gisler. De som ikke klarer å få familien i hjemlandet til å sende militsene penger, kan ofres ved å sendes på sjøen under svært risikable forhold. Prisen for løslatelse varierer etter opphavsland. Av personer fra Bangladesh kreves 1200 dollar, av sudanesere og somaliere 500 dollar.

Man skal altså ikke langt fra Tripoli før man finner områder hvor regjeringen ikke har kontroll. Den formen for terrorbalanse som har fungert mellom den libyske regjeringen, militsene og Europa i flere måneder, der mennesketrafikken har vært redusert til et minimum, har åpenbart vært delikat – og nå er den forrykket. Noen pengestrømmer må ha stanset til en kurv hvor de fleste av eplene er råtne.

Det libyske kaoset har med andre ord bare vært under midlertidig kontroll.

Et forent Europa ville utvilsomt være sterkt nok militært til å ta kontroll over de lommene av anarki hvor militser og smuglere driver sine forretninger, eller i det minste med havområdene utenfor. Men Frankrike og Italia har konkurrerende interesser i Libya, og for Italia er det under dagens åndelige regime politisk umulig å gjøre noe militært på egenhånd i den tidligere kolonien.

 

Støtt Document – ingen andre gir deg denne informasjonen

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.