Militære kjøretøy tilhørende Misrata-militser som støtter regjeringsstyrkene i Tripoli, befinner seg i Tajura øst for Tripoli den 6. april 2019. Foto: Hani Amara / Reuters / Scanpix.

Kampene om Tripoli som pågår mellom Fayez Serrajs regjeringsstyrker og Khalifa Haftars opprørsstyrker så nær som ti kilometer fra den libyske hovedstaden, omfatter også Tripolis flyplass, som ligger 34 kilometer sør for byen.

Lørdag gjenvant Serraj kontrollen med flyplassen etter at Haftar tok den fredag, skriver Corriere della Sera. Kontrollen med luftrommet er åpenbart av stor taktisk betydning.

Milano-avisen skriver også at en rekke italienske forretningsfolk har forlatt Tripoli, mens andre vurderer å gjøre det samme. Det italienske oljeselskapet Eni har kunngjort at situasjonen på oljefeltene i øyeblikket er under kontroll, men at situasjonen vurderes fortløpende.

I Italia frykter man naturlig nok at en forverring av kaoset i Libya kan avstedkomme en gjenopptrapping av migranttrafikken i Middelhavet. Et slikt scenario fremstår også som sannsynlig, ikke minst fordi Serraj har uttalt at en krig ikke vil ha noen vinnere, men også i lys av den libyske konfliktens natur.

Både Serrajs FN-støttede regjering og Haftars opprørshær baserer seg nemlig på hjelp av lokale militser som tilhører landets forskjellige klaner. Disse klanenes lojalitet kan for en stakket stund kjøpes for penger av høystbydende, og Haftars strategi består blant annet i å få flere av Serrajs militser til å skifte side, skriver La Repubblicas Nord-Afrika-korrespondent Vincenzo Nigro.

Det er således lett å tenke seg at militser kan skifte side mot løfte om uforstyrret å kunne drive eller profitere på høyst innbringende menneskesmugling, som Serraj har samarbeidet om å motvirke.

Migranttrafikk er ikke den eneste potensielle konsekvensen av en borgerkrigslignende tilstand i Libya, det er også islamsk fundamentalisme: Rada-militsen, som er en av Serrajs viktigste, er salafistisk.

Serraj, som har forhandlet i månedsvis med Haftar om å stabilisere Libya, beskylder ikke bare opprørsgeneralen for svik, men også Frankrike for å støtte Haftar. Situasjonen på bakken kan altså kompliseres av at det nordafrikanske landet både er fransk og italiensk interessesfære.

Som så ofte ellers i det utvidede Midtøsten er det hele en motsetningsfylt og uoversiktlig suppedas.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.