Muslimske migranter ved et interneringssenter i Tripoli, Libya, venter på å servert et Iftar-måltid under ramadan den 30. mai 2018. Foto: Ismail Zitouny / Reuters / Scanpix.

 

Etter den siste tidens økning i antallet migrantbåter i Middelhavet nord for Libya har Italia bedt Tripoli om å holde seg til avtalen om bevoktning av havområdene for å stanse mennesketrafikken ut fra det nordafrikanske landet, skriver Corriere della Sera.

Reporter Fiorenza Sarzanini opplyser i Italias newspaper of record at statsministerens kontor i Roma ennå ikke har grepet inn i sakens anledning, men at forhandlinger med libyerne – både Haftar og Al Serraj – pågår via diplomati og etterretningskanaler, ikke minst med sikte på patruljering av grenseområdene mot Tunisia.

Problemet forblir militsene, som hittil har spilt en fundamental rolle i bekjempelsen av menneskesmuglernes virksomhet.

I de siste ukene har alt forandret seg, og som man kunne forvente er signalet til Roma sendt: Uten en bekreftelse på avtalen vil det bli konsekvenser.

Meddelelsen er en form for utpressing: Konsekvensene er naturligvis at menneskestrømmens kran igjen åpnes for fullt. Det anslås at ca. 50.000 migranter i øyeblikket venter på en sjanse til å legge ut på havet.

Offisielt blir stansen av kontrollene tilskrevet sammenstøtet som skjedde mellom fiendtlige militser da presidentpalasset i Tripoli ble stormet og presidentens vakter angrepet, men det ser ut til at andre faktorer har avgjort beslutningen om ikke å utføre kontroller, slik at de kriminelle organisasjonene igjen står fritt til å sende ut flere migranter.

Italias ambassadør til Trioli, Giuseppe Perrone, møtte nylig utenriksminister Mohammed Siyala for å

«understreke hvor viktig avtaleverket med libyerne er for den nye italienske regjeringen».

I den forbindelse kunngjorde han intensjonen om

«å gjenoppta det bilaterale samarbeidet på alle nivåer på forskjellige felter som handel, investeringer og kultur».

Dette siste kan vanskelig være noe annet enn kodespråk for at de «andre faktorene» er at libyerne vil ha mer penger, og at den nye italienske regjeringen – i likhet med den gamle – er rede til å gi dem det.

 
 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!