Nytt

Samme dag som FNs generalsekretær António Guterres ankom Tripoli for å forberede atter en ny fredskonferanse, rapporteres det om trefninger sør for den libyiske hovedstaden.

Åtte år etter Gaddafis fall, og etter åtte år med mer eller mindre permanent borgerkrig, to nasjonalforsamlinger og tre regjeringer, nærmer styrkene til opprørsgeneralen Khalifa Haftar seg Tripoli.

Libyan Observer melder at den Tripoli-baserte regjeringen har mobilisert og ifølge Al-Jazeera var det natt til torsdag  trefninger sør for Tripoli, ved byen Gharyan.

Khalifa Haftar (75) var med på kuppet som brakte Muammar Gaddafi til makten i 1969, men etter å ha blitt tatt til fange av Chad i 1987, skiftet han side. Etter en avtale med USA ble han løslatt i 1990. Han bosatte seg i Langley i Virginia – CIAs hovedkvarter ligger som kjent i Fort Langley, Virginia – men dukket så opp igjen i Libya i 2011.

Den ene av de to rivaliserende nasjonalforsamlingene i Libya, Representantenes Hus (HOR), basert i Tobruk, nær grensen til Egypt, utnevnte ham i 2015 til øverstkommanderende for deres da nokså loslitte styrker. Med støtte fra Egypt, De forente arabiske emirater, og etterhvert også Frankrike, har han gradvis bygget opp en mer slagkraftig hærstyrke. Disse styrkene var sentrale i nedkjempelsen av den IS-kontrollerte byen Derna i 2015-16.

Sommeren 2017 inntok Haftars styrker den gamle hovedstaden Benghazi, og tidligere i år erobret de flere oljekilder og den viktige ørkenbyen Sabha. De siste ukene har det vært meldt om kamper rundt kystbyen Sirte, som ligger omtrent midtveis mellom Benghazi og Tripoli. Observatører mener disse kampene er et forsøk på å binde opp styrker fra handelsbyen Misrata, slik at de ikke kan hjelpe til med forsvaret av Tripoli når Haftars styrker muligens velger å angripe sørfra, via Gharyan. Misratas milits(er) er kjent for å være den sterkeste av alle militsene i hele det gamle Libya, og er i dag en viktig garantist for den amerikansk- og FN-støttede regjeringen i Tripoli.

Men, Libya er et bortimot uoversiktlig lappeteppe av militser, klaner og omskiftelige allianser. Misnøyen med regjeringen i Tripoli er stor, både i Tripoli og i de vestlige byene i nærheten av Tripoli. Trumps kandidat til ambassadør-jobben i Tripoli, karrièrediplomaten Richard Norland, kan således risikere at han ikke har noe kontor å flytte inn i, innen han blir godkjent av den amerikanske kongressen.

Hoping for peace, preparing for war: Libya on brink of Tripoli showdown

Libya strongman’s Khalifa Haftar’s forces advance on Tripoli