I jubeldagene vinteren 2011, etter at Gaddafis styrker hadde trukket seg ut av Benghazi og det gamle Cyrenaica, så mange libyere for seg en renessanse for denne gamle libyske hovedstaden. I dag er drømmene lagt i grus.

benghazi

Kilde: http://en.alwasat.ly/

Bildene fra Benghazi minner om bilder fra Aleppo og Homs i Syria, og tilstanden er ikke noe særlig bedre:

«Essam al-Hamali, a relief worker in Benghazi, told the AP’s Musa that there were 140,000 displaced people in the city alone, many of whom were struggling to find food. His organization has only received a fraction of the outside aid promised to it.

«We have declared Benghazi a disaster zone,» he said. «But it seems that no one cares.»»

 

Offisielt er Benghazi kontrollert av den FN-anerkjente regjeringen med sete i Tobruk, men i virkeligheten er det en kamp med mange aktører. Den mektigste aktøren er «regjeringshæren», dvs rester av den gamle libyske hæren, hvori opptatt en rekke lokale militser med til dels svært sviktende lojalitetsbånd til hærsjefen, Gaddafis gamle venn fra krigen i Tsjad, General Khalifa Haftar. Hans mangeårige eksil i Langley, USA, gjør at mange betrakter ham som CIAs mann i Libya. Han har nok kontakter dit, men trolig er hans mål mer i tråd med general Sisis i Egypt, enn å løpe amerikanernes ærend.

 

På bakken i Benghazi og ellers i Libya har dog nyanser som dette liten betydning. Territoriell kontroll og lokal klansforankring betyr langt mer enn ideologi – Da’esh delvis unntatt – og langsiktige perspektiver. Gaddafi hadde 42 år med stålkontroll over maktapparatene, hele tiden basert på en raffinert manipulasjon av de forskjellige klanene, der de «gode» oppnådde fordeler andre kunne drømme om. Når dette systemet raknet og hatet fikk flomme fritt, når menn – og barn – fikk tilgang på en AK-47 og håndgranater, ble de beruset av makten det ga dem. En militsleder jeg kjenner sa meg, ikke uten et snev av frykt i stemmen:

– Det er vanskelig å få barn som har drept, som har kjent seirens rus og som har kjent makten en Kalasjnikov gir dem…det er vanskelig å få dem til å forstå at de må gå tilbake til skolen…

 

Dette var for to år siden, den gang oljeindustrien fortsatt ga jobbmuligheter for mange. Som for eksempel på norske Yaras anlegg i Brega. Så sent som i 2010 investerte Yara 225 millioner dollar på anlegget der. I april ble verdien nedskrevet med halvparten, og i juli ble den tidligere konsernsjefen Thorleif Enger dømt i Oslo tingrett til tre års fengsel for korrupsjon i forbindelse med Yaras disposisjoner i Libya. Eventyret tok en brå slutt, og selv om Libya fortsatt produserer om lag en halv million fat olje i døgnet, er utsiktene mildt sagt mørke.

Libya Crude Oil

 

Begge regjeringene sliter med økonomien, men den ser ikke ut til å hemme Da’esh (IS). De har for lengst etablert seg i Gaddafis gamle fødeby, Sirte. Denne uken tapte de kontrollen over det som sies å ha vært Libyas vakreste by, Derna, til konkurrentene i Mujahedeen-rådet i Derna. Disse Al-Qa’ida-affilierte barskingene forakter Da’esh, GNC i Tripoli og HoR-general Haftar like mye…

dt.common.streams.StreamServer

At de vokser i antall er ubestridt, og selv om observatører er uenige i deres fremtidige sjanser for å befeste seg ytterligere i Libya, er det ikke tvil om at Da’esh sprer seg. Vest i Libya, bare 100 km fra grensen til Tunisia, har Da’esh befestet seg i en annen vakker og historisk by, Sabratha. Der har de opprettet en treningsleir for terrorister, etter sigende en av de beste skolene i sitt slag, som nå også kan skryte av å ha hatt både terroristene fra Bardo-museet og fra stranden i Sousse i sine rekker. Slikt øker rekrutteringen, og senest denne uken fikk Da’esh i Derna påfyll av nye rekrutter fra Sudan.

Både GNC og deres allierte fra Misrata (Libya Dawn) og HoR-Haftar ønsker å kvitte seg med dem, men også i deres rekker er frykten for å bli korsfestet større enn å bli drept i åpen kamp.

Som i Syria og Irak har Da’esh i Sirte også gjort sitt for å forskjønne bybildet med kjempestore advarsler om korrekt kleskode for byens kvinner:

 

daesh-billboard-sirte-libya-twitter (1)

  1. Ingen gjennomsiktige klær
  2. Ingen ettersittende klær
  3. Klærne må dekke alle kroppsdeler
  4. Ingen merke-klær
  5. Mannsklær eller klær for kafir-kvinner er ikke tillatt
  6. Ingen oppmerksomhetsvekkende klær er tillatt
  7. Ingen parfymerte klær er tillatt

 

I juli ligger den gjennpmsnittelige dagtemperaturen i Sirte på i underkant av 30 grader, med en luftfuktighet på rundt 60 %. Det blir en varm sommer i Libya.

 

Mer om hva som skjer i sør, i neste artikkel.

 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.