Nytt

Lørdag formiddag meldes det om kamper i forstedene til Tripoli, Libyas hovedstad. FNs Sikkerhetsråd oppfordret fredag kveld opprørsgeneral Khalifa Haftar om å stanse fremrykkingen mot Tripoli, men det virker nå som om oppgjøret om Tripoli har begynt.

Torsdag ettermiddag ga generalen sine styrker ordre om å fortsette fremrykkingen mot Tripoli, etter at hans styrker inntok Gharyan, slik vi antydet ville skje. Fredag tok Khalifa Haftar imot FNs generalsekretær, António Guterres, i sitt hovedkvarter i den østlige byen Bayda. Haftar sto på sitt, han ville ikke stoppe fremrykkingen «til beste for det libyiske folk». Gueterres på sin side twitret resignert:

«I leave Libya with a heavy heart and deeply concerned. I still hope it is possible to avoid a bloody confrontation in and around Tripoli. The UN is committed to facilitating a political solution and, whatever happens, the UN is committed to supporting the Libyan people.»

«Whatever happens» har av enkelte blitt tolket som om FN og G7-landene egentlig gir opp sine forsøk på å stoppe det endelige oppgjøret om makten i Libya. En kommentator på Twitter sa det slik: «Tar du Tripoli og kontrollen over det meste av Libya, er vi med deg. Feiler du, får du ta konsekvensene selv!»

Fremrykkingen fra Gharyan mot Tripoli, vel 100 km lenger nord, startet fredag ettermiddag. Styrker fra Zawiya-militsen lyktes, med luftstøtte fra regjeringsstyrkene i Tripoli, å stoppe opprørsstyrkenes fremrykking ved en bro. Mer enn 100 soldater fra Haftars styrker skal ha blitt tatt til fange, og lederen av Presidentrådet i Tripoli-regjeringen, Fayez as-Sarraj, skal ha besøkt broen fredag kveld.

I morgentimen har krigslykken snudd, og Haftars styrker står nå i utkanten av Tripoli. Kartet over viser frontene ved 11-tiden på lørdag. Interesserte kan følge live oppdatering her. Utviklingen skjer raskt og Al-Jazeeras sak fra lørdag morgen om at det er frykt for full-skala krig synes allerede utdatert.

Saken oppdateres.
Kjøp t-skjorten «for en bilfri & varmere by» her

 

 

Les også

Les også