Fra «Ocean Viking» den 19. oktober 2019. Foto: Leger Uten Grenser / Twitter.

Hverken Malta eller Italia har besvart anmodningen fra «Ocean Viking» om en trygg havn, og i mellomtiden snakker Avvenires reporter ombord Ilaria Solaini med flere av migrantene som håper å kunne starte et nytt liv i Europa.

«Når kommer vi frem til Europa?». «Og hvor lang tid vil det ta?». «Hvor mange av oss havner i Frankrike eller Tyskland?». «Men hvor er vi nå». På dekket på Ocean Viking vrimler det av spørsmål, men etter 48 timers venting er svaret på anmodningen om en sikker havn ennå ikke kommet.

De fleste ombord har tilbrakt tid i libyske migrantleirer. Det har ikke migrantene fra Bangladesh.

For fire år siden valgte de å dra til Libya for å jobbe, men siden har de vært vitne til en forverring av situasjonen: «Noen av oss jobbet i byggebransjen, andre med rengjøring eller som hjemmehjelp», forklarer han som snakker best engelsk i gruppen.

Slik han fremstiller det, hadde de ingen handlingsalternativer:

De var kommet til Tripoli med fly, men de måtte dra sin vei på grunn av utbruddet av borgerkrigen. «I Libya var vi ikke lenger trygge på grunn av bombene. Før den tid ble vi uansett bestjålet hele tiden, og vi ble slått på gaten. Hvis vi ikke hadde penger med oss, ble vi holdt kidnappet helt til venner kom med penger for å kjøpe oss fri. Men nå som det er borgerkrig, risikerer vi å dø», og for å forlate Libya finnes det ingen annen måte enn sjøveien og gummibåtenes russiske rulett.

Vi skal altså tro at en konflikt som i liten grad har rammet sivile i Tripoli, tvinger en til å velge et alternativ som statistisk sett er farligere enn å bli værende, og at det ikke finnes annen transport ut av et Libya hvis øvrige yttergrenser er pottetette.

Faktum er at mange mennesker i Afrika og Asia er villige til å risikere livet for å skaffe seg en tilværelse i Europa, og at de inngår det veddemålet vel vitende om farene og ubehaget underveis.

For folk fra Bangladesh handler det om å sende noen titalls euro hjem til familien hver måned. En tilværelse i oppvasken på en restaurant i Europa gir en sjansen til det. De kunne utvilsomt ha reist tilbake til hjemlandet, om nødvendig med hjelp, men det alternativet er ikke av interesse.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂