Wagner-gruppens leder Yevgeny Prigozhin. Foto. AP Photo, File

USA anser den russiske Wagner-gruppen, som har leiesoldater i Ukraina og andre land, for å være en kriminell organisasjon, sier en talsmann for Det hvite hus.

– Wagner er en kriminell organisasjon som fortsetter å begå omfattende grusomheter og menneskerettsbrudd, sier John Kirby, talsmann for president Joe Bidens nasjonale sikkerhetsråd.

USA vil i neste uke kunngjøre nye sanksjoner mot Wagner-gruppen, som ifølge Kirby trolig har rundt 50.000 leiesoldater på bakken i Ukraina.

Wagner-soldatene opererer ifølge observatører stort sett uavhengig av de øvrige russiske soldatene i Ukraina, og Wagner-gruppens grunnlegger og leder Jevgenij Prigozjin har gjentatte ganger kritisert den russiske forsvarsledelsens strategi og prioriteringer i krigen.

– Vi ser tegn til økt spenning mellom Wagner og det russiske forsvarsdepartementet, sier Kirby.

– Samtidig ser vi at president Vladimir Putin i økende grad vender seg til Wagner, sier han.

Prigozjin og Putin omtales som nære venner.

Wagner-gruppen har de siste årene også deltatt i konflikter i land som Syria, Libya, Mali, Den sentralafrikanske republikk, Sudan og Mosambik.

 

Les også: 

Wagner-avhopper hevder han har vært vitne til krigsforbrytelser

 

Kjøp billetter til møtet her

Bestill fra Document forlag:

 

Hvis du bare skal kjøpe én bok på nyåret, så la det bli «Mesteren og Margarita».

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.