Et privat amerikansk militærselskap rekrutterer nå leiesoldater for tjeneste i Ukraina. Kompensasjonen er opptil 60.000 dollar per måned, pluss bonuser, ifølge det militære rekrutteringsselskapet Professional Overseas Contractors (POC).

President Volodymyr Zelenskyj har avskaffet visumkravet for alle utenlandske statsborgere som blir med i det ukrainske forsvaret, og myndighetene sier at opptil 20.000 frivillige fra hele verden så langt har valgt å slutte seg til den internasjonale legionen «International Legion of Territorial Defence of Ukraine». Blant dem som har sluttet seg til å forsvare Ukraina, er både tidligere emigrerte ukrainere og borgere fra andre land, inkludert svensker.

Men nå trengs det flere soldater til avanserte spesialoppdrag, og nettbaserte rekrutterere ved det amerikanske selskapet leter for tiden etter trente og erfarne soldater for hemmelige operasjoner, sikkerhets- og evakueringsoppdrag inne i Ukraina. Rekrutteringsannonser har blant annet vært tilgjengelige på Silent Professionals, som er en nettbasert tjeneste for å formidle jobber hos private militær- og sikkerhetsselskaper.

2000 dollar per dag

Både mannlige og kvinnelige agenter sies å være velkomne til å søke – men kravet for å være kvalifisert for ansettelse, er at du har minst fem års militær erfaring og erfaring fra utenrikstjeneste. Lønnen er på opptil 2000 dollar per dag, med en bonus som utbetales når oppdraget er fullført.

Soldatene rekrutteres fra USA, Storbritannia, Canada, Australia, New Zealand, Ukraina, Polen og EU, og de som melder sin interesse, får beskjed om at de kan møte hundrevis av leiesoldater ansatt av Russland og som allerede opererer i Ukraina. Disse inkluderer islamistiske grupper fra Tsjetsjenia og den beryktede Wagner Group, som består av en privat milits knyttet til den russiske magnaten og Putin-allierte Jevgenij Prigozjin.

PMC – en voksende industri

Et privat amerikansk militærselskap (Private Military Company, PMC) er et privat selskap som tilbyr væpnede kamp- eller sikkerhetstjenester for økonomisk gevinst. De mest kjente selskapene er BlackWater, Vinnell Corp, MAG Aerospace, G4S og Mission Essential.

Slike PMC-er har blitt en stadig mer vanlig del av militære konflikter, når de setter opp noe som kan sammenlignes med private hærer av midlertidige soldater som ofte rekrutteres fra pensjonerte profesjonelle soldater eller veteraner fra utenrikstjeneste.

I stedet for å være ansatt av en regjering eller stat, jobber soldatene for den private organisasjonen. Soldatens oppdrag kan være militær kamp, ​​men kan også bestå i å beskytte enkeltpersoner, selskaper eller installasjoner (som anlegg eller olje- og gassrørledninger).

Selv om de i praksis er leiesoldater, refererer PMC-er vanligvis til deres operativt utplasserte personell som «sikkerhetsentreprenører» eller «private militærentreprenører». Ordningene presenteres som en win-win-løsning: Den ansatte motiveres av en høy økonomisk kompensasjon, samtidig som sluttkunden slipper dyre kostnader til opplæring og fast personale.

En krig mellom private hærer

Ifølge publikasjonen Middle East Eye (MEE) er det allerede mer enn 1000 leiesoldater i Ukraina. Det faktum at begge sider nå bruker leiesoldater, risikerer å gjøre krigen mellom Russland og Ukraina til en krig mellom private hærer som opererer uavhengig av de ukrainske og russiske enhetene.

Hvordan dette vil påvirke befolkningen i Ukraina, er usikkert, men bruken av private militærselskaper har tidligere blitt beskyldt for å øke risikoen for sivile tap.

Wagner Group, som nå jobber for Russland, er beryktet for sine hensynsløse handlinger i blant annet Syria og Mali. FN etterforsker for tiden Wagner Group på grunn av mistanke om at gruppen tidligere i år utførte en massakre på 30 sivile i Den sentralafrikanske republikk.

Russland har advart om at privat ansatte soldater som kjemper for Ukraina, ikke vil ha rett til krigsfangestatus hvis de blir tatt til fange av russiske tropper.

Det er uklart hvem militærselskapets sluttkunde er. Ifølge POC er det Ukraina som skal betale soldatenes lønn, mens MEE siterer en ukrainsk tjenestemann som benekter at regjeringen leier inn private militærentreprenører, men bare tar imot frivillige for sine egne enheter. Disse frivillige tjener like mye som en ukrainsk soldat, det vil si 3500 dollar i måneden.

Les også:

Hvordan Putin hjelper Assad med leiesoldater

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.