Da Wagner-gruppen trakk seg ut av Ukraina mistet Russland en svært viktig innsatsstyke som gjennom sine leiesoldater har vært bedre utstyrt og mer motivert for å kjempe enn de regulære styrkene. Etter Prigozins merkverdige kuppforsøk og forutsigelige død har ingen kunnet si noe sikkert om status for Wagner-styrken. Nå tyder sporene på at Putins GRU bygger opp en ny «privathær» ved navn «Redut».

Redut er ikke et nytt fenomen. Det er egentlig et rekrutteringssystem for kampenheter som er koordinert og finansiert av det russiske militæret, og særlig militærets etterretningsbyrå som er kjent i vesten under forkortelsen GRU. De russiske styrkene som har opererert i Ukraina under Redut-merket har antagelig bare bestått av noen hundre mann, og dette er ikke samme type bedriftsnettverk som Prigozhin drev Wagner-gruppen med. Redut er underlagt den russiske hærens kontroll.

Redut ble angivelg opprettet i 2008 av oligarken Gennady Timchenko, en tidligere KGB-agent og venn av Putin, for å beskytte hans gassinteresser – for når det står om milliarder kan det være greit å ha en privathær til å beskytte businessen. Siden har dette rekrutteringssystemet utviklet seg til flere selvstendige enheter av leiesoldater for å beskytte interessene til flere oligarker samt GRU og bistå den russiske hæren.

Radio Free Europe hevder at Redut egentlig er et fiktivt privat militærselskap (Private Military Company PMC) som fungerer som en front for å rekruttere og utplassere soldater til Kremls krig i Ukraina. Flere spor tyder nemlig på at Redut rekrutterer tidligere Wagner-soldater for å sende dem tibake til Ukraina som kampenheter, og kilder hevder at hele 7000 leiesoldater er tilbake i Ukraina. Dette styrker ikke bare kampevnen og fleksbiliteten til russerne ettersom leiesoldater har større kampmoral og grunn til å kjempe enn de regulære soldatene, det kan også utsette nye runder med upopulær mobilisering av sivile.

Uansett ønsker åpenbart ikke Putin å gjøre samme tabbe som med Wagner-gruppen, som i praksis var en privathær utenfor offentlig kontroll – for det endte jo ikke så bra. Redut ser ut til å være underlagt langt mer politisk og statlig kontroll, og sannsynligvis er det GRU som finansierer,  overvåker og styrer gruppens aktiviteter.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.