Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy i  Kyiv. Foto: AP Photo/Jae C. Hong

Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol lovet mer hjelp da han besøkte Ukraina for første gang. Men Sør-Korea vil fortsatt ikke sende våpen og ammunisjon.

Besøket lørdag fant sted etter at Yoon tidligere i uka deltok på Nato-toppmøtet i Litauen og besøkte Polen. Der uttrykte den sørkoreanske presidenten solidaritet med Ukraina og foreslo måter å støtte kampen mot Russlands krigføring i landet.

NTB-Reuters-AFP melder om saken.

Sør-Korea, som er alliert med USA, er verdens niende største våpeneksportør, ifølge fredsforskningsinstituttet Sipri. Men regjeringen i Seoul har vært tilbakeholden med å gi direkte våpenstøtte til Ukraina.

Dette skyldes angivelig Nord-Koreas nære forhold til Russland og at Sør-Korea er bekymret for å gjøre noe som kan øke spenningen på Korea-halvøya.

Vester, hjelmer og utstyr til minerydding

Yoon nevnte ikke våpenforsyninger da han møtte pressen sammen med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj etter at de hadde hatt samtaler i Kyiv.

Han lovet i stedet å øke den humanitære hjelpen til 150 millioner dollar i år, opp fra 100 millioner dollar i fjor.

Men det gis likevel hjelp av militær art, og som vil være til stor hjelp for Ukraina.

Sør-Korea vil gi militært utstyr i form av skuddsikre vester og hjelmer. Sør-Korea har dessuten sendt mineryddingsutstyr, noe det har blitt et økende behov for slik krigen har utviklet seg. Russland har lagt ut millioner av miner på ukrainsk territorium.

Det vil også bli gitt diverse annen hjelp Ukraina har bedt om.

Zelenskyj takket Sør-Korea for klar støtte til Ukrainas suverenitet og territoriale integritet. Han roste også den «betydelige politiske, sikkerhetsmessige, økonomiske og humanitære hjelpen» som Sør-Korea har gitt siden starten av Russlands invasjon i februar 2022.

Han er nok uansett skuffet over at det ikke ble gitt løfter om ammunisjon og våpen fra Sør-Korea, det er det Ukraina nå trenger aller mest.

Studiefond i Zelenskyjs navn

Yoon sier han og Zelenskyj er enige om å samarbeide om gjenoppbyggingen av Ukraina etter krigen. Sør-Korea vil dessuten opprette et fond i Zelenskyjs navn for å øke støtten til ukrainske studenter i Sør-Korea.

Yoon og kona Kim Keon-hee besøkte tidligere lørdag byene Irpin og Butsja, som i fjor vår ble åsted for en av en Ukraina-krigens verste forbrytelser. Over 400 sivile ble funnet drept, flere av dem nedgravd i massegraver i skogholt i nærheten av Butsja.

Yoon la også ned krans ved et minnesmerke for krigsofre før toppmøtet med Zelenskyj.

Handler med Russland

Sør-Korea har i lang tid hatt som prinsipp at de ikke vil forsyne våpen til aktive konfliktsoner.

I mai avviste Sør-Korea opplysninger i amerikanske medier om at sørkoreansk artilleriammunisjon var på vei til Ukraina.

Eksperter har påpekt at Sør-Korea er i en kinkig posisjon også som følge av sine økonomiske bånd til Russland – som var landets 15. største handelspartner i fjor.

Sør-Korea er teknisk sett fortsatt i krig med atommakten Nord-Korea.

– Ukraina i dag minner meg om fortidens Sør-Korea, sa Yoon i Kyiv.

Les også: 

Sør-Koreas president besøker Ukraina: Ammunisjon blir et tema

Sommerlesning! Bestill i dag:

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.