En ny sikkerhetsavtale mellom USA, Japan og Sør-Korea forplikter landene til å konsultere hverandre ved kriser eller trusler som oppstår i Stillehavet.

Det opplyser landene i en felles uttalelse etter et toppmøte på Camp David utenfor Washington, D.C. fredag. Landene skal blant annet ha felles årlige militærøvelser.

I uttalelsen kommer de også med krasse formuleringer om det de betegner som Kinas «farlige og aggressive» framferd i Sør-Kinahavet den siste tida. De viser til at landet har opptrådt aggressivt for å hevde «illegale territorielle krav».

– Vi motsetter oss sterkt ethvert forsøk på å tvinge gjennom endringer i status quo i Stillehavsregionen, heter det i uttalelsen, som er gjengitt av Reuters.

Rakettvarsling

De tre landene anerkjenner at de har felles sikkerhetsutfordringer, og at en trussel mot én er en trussel mot alle, sa en talsperson for president Joe Biden til nyhetsbyrået AP i forkant av møtet.

– Vi kommer til å ha en hotline for å dele informasjon og koordinere responsen hver gang det oppstår en krise i regionen, eller når noe påvirker en av oss, sier Biden i en uttalelse etter møtet.

Landene skal i løpet av året ha et system oppe for å varsle hverandre i realtid om rakettoppskytinger fra Nord-Korea. I tillegg kommer årlige felles militærøvelser og politiske toppmøter.

– USA, Japan og Sør-Korea er sterkere, og verden er tryggere, når vi står sammen, sa Joe Biden ved starten av toppmøtet. I etterkant av møtet slo han fast at nå starter en ny æra i samarbeidet de tre landene imellom.

– Historisk begivenhet

Biden tok fredag imot Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol og Japans statsminister Fumio Kishida på Camp David. De tre landene skal også styrke sine økonomiske bånd.

– Dette er ganske enkelt en stor greie. Det er en historisk begivenhet, og møtet setter vilkårene for en fredeligere og mer framgangsrik Stillehavsregion og et sterkere USA, sa nasjonal sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan i en uttalelse i forbindelse med møtet.

Kishida sier møtet er en historisk mulighet til å styrke samarbeidet mellom de tre i en tid hvor Japan står overfor økte sikkerhetsutfordringer. Han understreker samtidig at landene er enige om at en linje for dialog fortsatt skal være åpen med Nord-Korea.

Kritikk fra Kina

Kinesiske myndigheter har kritisert møtet og samarbeidet for skape mer splid.

– Forsøk fra ulike eksklusive grupper og klikker til å starte konfrontasjon mellom blokker i Asia-Stillehavsregionen vil være upopulært. Det vil definitivt medføre motstand fra landene i regionen, har kinesisk UD uttalt.

Sullivan har svart til Kina at dette ikke er snakk om noe lignende et Nato for Stillehavet. Han framholder at de tre landenes partnerskap ikke er rettet mot noen fiende.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.