Med sitt besøk i Moskva har Xi Jinping demonstrert hvilken side Kina står på. Samtidig besøker Japans statsminister Kyiv tirsdag. Det har aldri skjedd før at en japansk statsminister besøker et europeisk land for å demonstrere støtte under en krig. Kina holder et diplomatisk kort i ermet som mekler.

Hvis Kina spiller sine kort riktig, kan det bli en trumf.

Under det tre dager langt statsbesøk i Moskva har Xi Jinping invitert Vladimir Putin på gjenbesøk en gang i løpet av året. Det melder RIA.

De to lederne satt sammen i et over fire timer langt møte mandag etterfulgt av statsmiddag. Tirsdag møter Xi statsminister Mikhail Misjustin.

Besøket skjer rett etter at Den internasjonale straffedomstolen har utstedt arrestordre på Putin. Det er første gang et medlem av Sikkerhetsrådet er etterlyst for forbrytelser.

Anmodningen om å reise sak kom ikke via de vanlige kanaler – Sikkerhetsrådet eller Hovedforsamlingen, men på anmodning fra Storbritannia.

Xi kom til Moskva rett etterpå. Besøket understreker at Russland ikke er isolert. Kina forsøker å posisjonere seg som en fredsmekler. Det skjer rett etter at Kina meklet frem en gjenopptakelse av de diplomatiske forbindelsene mellom Saudi-Arabia og Teheran.

Kyiv vil gjerne snakke med Xi og Zelenskyj sitter klar og venter.

«We are waiting for confirmation,» Ukraine’s Deputy Prime Minister Iryna Vereshchuk told Italian newspaper Corriere della Sera. «That would be an important move. They have things to say to each other.»

Ukraina har fått en blankvosjekk av vestlige land og forsikringer om støtte så lenge de ønsker det. Ukraina har avvist forhandlinger med Russland.

Hvis Kina skulle klare å etablere forbindelser mellem Russland og Ukraina vil det være en stor diplomatisk seier for Bejing. Det trenger ikke være direkte, men som mellommann. Det er ansatser til en slik rolle i Kinas diplomatiske spill.

Ukraina angrep en transport med russiske krysserraketter nord for Krim tirsdag.

Ukraine also said on Tuesday an explosion in Dzhankoi city, in the north of the Russian-occupied Crimea peninsula, destroyed Russian Kalibr-KN cruise missiles as they were being transported by rail.

The defence ministry’s intelligence directorate said the missiles were designed to be fired from ships in Russia’s Black Sea fleet. It stopped short of claiming responsibility for the blast.

Flere EU-land vedtok mandag å levere én million artillerigranater til Ukraina, deriblant Norge som om Norge formelt ikke er medlem. Granatene skal tas fra EU-landenes egne lagre.

Den japanske statsministeren bordet et tog på den polske grensen på vei til Kyiv tirsdag. Japan har dermed sluttet seg de facto til det som er en stedfortrederkrig i Ukraina.

While Putin hosted the Chinese president, Japanese broadcaster NHK showed Japan’s Prime Minister Fumio Kishida boarding a train at a Polish border town bound for Kyiv, to deliver a message of solidarity and support for Ukraine.

Kishida was set to meet with Zelenskiy, Japan said.

Kina står på den andre siden. Det er to allianser som står overfor hverandre, med Taiwan som en joker. At Japan er med forteller Beijing at dette er et geopolitisk stort spill. Partene girer seg opp for å vinne.

Washington har vedtatt en ny våpenpakke på 350 millioner dollar som går til HIMARS-systemet, Bradley panservogner og HARM-missiler.

Med sitt besøk i Moskva sier Xi at han ikke tenker la Russland i stikken. Hvis Vesten støtter Ukraina vil Kina støtte Russland. Logisk vil det innbefatte våpen hvis russerne ber om det.

Reuters

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.