Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i møte med Indias utenriksminister S. Jaishankar i New Delhi den 1. april 2022. Foto: Indias utenriksdepartementet / Twitter / AP.

USA og Europas press på India om å ta avstand fra Russland har ikke endret den indiske regjeringens innstilling til Putin-regimet. Det har i løpet av den seneste tiden vist seg gjennom symbolske gester, påpeker Le Monde:

Indias statsminister Narendra Modi innvilget nylig Russlands utenriksminister Sergej Lavrov et 40 minutter langt møte, noe hverken Storbritannias utenriksminister Liz Truss eller hennes kinesiske kollega Wang Yi hadde fått dagene like i forveien. Heller ikke utsendinger fra Japan, Østerrike, Hellas eller Mexico har fått møte Modi, skriver den franske avisen.

Forskjellsbehandlingen finner sted mot et bakteppe der India avstod fra å fordømme Russlands invasjon av Ukraina i FN, og de to landene forhandler om eksport av olje fra Russland til India der oppgjøres skal skje i rubler eller rupier.

India ignorerer dessuten den implisitte trusselen om selv å bli gjenstand for vestlige sanksjoner, og Modis gest mot Lavrov er en måte å fortelle at India ikke lar seg diktere av Vesten, analyserer Le Monde.

Russland er Indias viktigste eksportør av våpen og en historisk venn av landet. India trenger disse våpnene for å motstå truslene fra Kina og Pakistan.

Lavrov kan vanskelig skjule sin begeistring over Indias nøytralitet, som i praksis er en støtte:

«Vi verdsetter at Indias tilnærming til denne situasjonen tar alle fakta i betraktning og unngår å opptre unilateralt», sier han.

«Vi er rede til å levere alt India ønsker å kjøpe av Russland», forsikret Lavrov, spesielt av forsvarsmateriell.

I likhet med flere andre land har India tilbudt seg å mekle i Ukraina-krigen, og oppfordret til å stanse krigshandlingene.

Under besøket i India møtte Lavrov også den indiske utenriksminister S. Jaishankar. En rapport om møte i den indiske næringslivsavisen Economic Times vitner om sterk enighet mellom de to:

Both Ministers assessed the overall state of cooperation and underlined the need to maintain momentum in various spheres of partnership – defence, energy, economic, civil nuclear and space cooperation among other issues, sources said

Jaishankar underlined that as a developing economy, global volatility in different domains is of particular concern to India, officials said, adding, It is important for both countries that their economic, technological and people to people contacts remain stable and predictable.

Later Finance Minister Nirmala Sitharaman announced that India will continue to buy discounted Russian oil in the interests of the nation, notwithstanding pressure from the USA.

Indias opptreden på den geopolitiske scenen peker i retning av en overgang til en multipolar verden, der landet i realiteten ikke opptrer som alliert med hverken Vesten eller Kina, men forholder seg til hver især med utgangspunkt i egne interesser.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.