Japan bryter med USA og andre allierte. På grunn av sitt energibehov har Japan fått aksept for at de kan kjøpe russisk olje selv når den koster mer enn pristaket på 60 dollar per fat.

Dermed er Japan det eneste av G-7-landene som ikke følger det vedtatte pristaket, skriver Wall Street Journal. USA har godkjent at Japan får et unntak fra regelen, som også følges av EU.

Japan got the U.S. to agree to the exception, saying it needed it to ensure access to Russian energy.

Japan sier de trenger å forsikre seg tilgang til russisk fossil energi. Analytikere mener dette kan ha bidratt til at Tokyo nøler med å engasjere seg like sterkt i Ukraina som USA og de fleste EU-landene.

Det antydes også at Japans statsminister Fumio Kishida tar hensyn til at folk i hans hjemby er avhengig av gass for sin matlaging.

Kishida var den siste G-7-lederen som besøkte Ukraina etter Russlands invasjon, så sent som i mars i år.

Japans statsminister på solidaritets­besøk i Ukraina

Neste G-7 møte er i Kishidas hjemby Hiroshima i may. Kishida sier at møtet vil demonstrere solidaritet med Kiev, men Japan vil ikke sende våpen til Ukraina, på grunn av sine eksportrestriksjoner som de har påført seg selv.

Norge hadde en lignende regel, om å ikke selge våpen til land i en krigssituasjon. Men denne regelen ble raskt ignorert da russerne invaderte Ukraina i fjor.

Japan har dog innført sanksjoner mot Russland.

– Vi vil absolutt ikke tillate Russlands opprørende handling, og vi innfører strenge sanksjoner mot Russland for å stoppe Russlands invasjon så snart som mulig, sier Hirokazu Matsuno, talsmann for myndighetene.

At Japan får USAs godkjennelse til å kjøpe olje fra Russland, selv når prisen er over 60 dollar fatet, markerer et brudd i det USA-ledede pristaket, som er vedtatt i samarbeid med G-7, EU og Australia. Dette kan åpne for at også andre land krever unntak fra regelen.

Det er særlig gass av typen flytende naturgass (LNG) som Japan har behov for, siden landet er avhengig av gass og kull for å sørge for elektrisitet til husholdninger og bedrifter. En representant for regjeringen sier at man derfor også må importere en liten del råolje for å sikre seg leveransen av LNG.

Russland står for litt under 10 prosent av Japans import av LNG, som hovedsakelig kommer fra Sakhalin-øya, som ligger rett nord for Japan.

Dette i kontrast til Tyskland, som før krigen importerte 55 prosent av gassen fra Russland.

Ifølge WSJ skal japanske myndigheter ha blitt påvirket av Mitsui & Co. og Mitsubishi Corp., som i felleskap eier 22,5 prosent av Sakhalin-2, som leverer LNG til Japan.

Ikke uventet får Japan kritikk.

– It’s not as if Japan can’t manage without this. They can. They simply don’t want to.

Dette sier James Brown, som er professor ved Temple-universitetets avdeling i Japan. Han mener at Japan kan kutte ut alle leveranser fra Sakhalin, «hvis de virkelig mener alvor med å støtte Ukraina».

I årets to første måneder kjøpte Japan 748.000 fat olje fra Russland, til en pris litt under 70 dollar per fat i gjennomsnitt.

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.