NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: AP Photo/Olivier Matthys

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg går langt i retning av direkte trusler mot Russland. Han gjør det klart at maktbruk mot Ukraina fra Russlands side vil få konsekvenser. Forholdet mellom øst og vest er iskaldt.

NTB melder at den spente situasjonen ved Ukrainas grenser ventes å bli et hovedtema når utenriksministrene i Nato samles i Riga neste uke.

Nå ber Stoltenberg russerne om å redusere spenningen i området, og truer med konsekvenser fra Natos side dersom Russland angriper Ukraina:

– Hvis Russland bruker makt mot Ukraina, så vil det ha kostnader. Det vil få konsekvenser. Derfor fortsetter vi å be Russland om å deeskalere, sa han på en pressekonferanse fredag.

Dette vil av mange oppleves som noe nær direkte trusler, og vitner om et svært kaldt forhold mellom Nato og Russland.

Den russiske styrkeoppbyggingen i grenseområdene er ifølge Nato-sjefen uvanlig stor og inkluderer stridsvogner, artilleri, armerte enheter, elektroniske krigføringssystemer og kampstyrker.

Neppe militær konflikt mellom Nato og Russland

Det gir grunn til dyp bekymring, selv om det er umulig å si noe sikkert om hva Russlands intensjoner er, advarte Stoltenberg, som viste til at Russland har brukt militærmakt mot Ukraina før.

Noe militært svar fra Nato er likevel usannsynlig. Etter det NTB forstår, er det først og fremst en mulighet for økonomiske sanksjoner som ligger i kortene når Stoltenberg snakker om kostnader og konsekvenser.

– Ukraina er en Nato-partner, men ikke et Nato-medlem. Så vår klausul om kollektivt forsvar, artikkel 5, gjelder ikke for Ukraina, påpekte Stoltenberg under fredagens pressekonferanse.

For et økonomisk presset Russland vil harde sanksjoner fra Vesten bli en tung bør å bære.

Hevder å ha avdekket kupplaner

Ifølge Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har ukrainske myndigheter avdekket planer om et kuppforsøk neste uke der russere er involvert.

Den ukrainske presidenten rettet ikke kuppanklager direkte mot russiske myndigheter. Det er imidlertid uklart hvilke andre makter som kunne tenkes å være involvert i noe slikt i dagens situasjon.

Regjeringen i Moskva rykket likevel raskt ut og sa at de ikke har planer om å delta i noe slikt.

Les også:

– Putin ville ha Russland med i NATO, men kun etter invitasjon

 

Julegavetips! Bestill den nye utgivelsen fra Document Forlag:

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Bestill også:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:
Vi trenger DIN støtte! Gi et bidrag til Document i dag:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.